Preocupació per la retallada dels fons per a la integració

IMMIGRACIÓ

Avui, Sònia Pau, 12-03-2009
Els 43 milions que l’Estat havia promès a Catalunya queden reduïts a 30
Afectarà les aules d'acollida, les activitats extraescolars i els cursos de català per a immigrants

Preocupació i indignació entre les administracions catalanes i les entitats socials per la retallada dels fons destinats a la integració de la immigració: el ministeri de Treball i d'Immigració, que encapçala Celestino Corbacho, va fer saber la setmana passada per carta al departament d'Acció Social i Ciutadania que els 43 milions d'euros compromesos quedaven reduïts a 30. "La retallada és molt greu - alerta el secretari per a la Immigració, Oriol Amorós - i s'ha de tenir en compte que no són només diners per a la població immigrada, sinó que se'n beneficia tothom, perquè són accions a favor de la cohesió social".

Els fons es destinen sobretot a educació i a accions d'acollida als municipis. Això vol dir, a subvencionar beques de menjador, material escolar, activitats extraescolars i aules d'acollida. "Són recursos que repercuteixen en el benestar de tota la població, perquè les aules d'acollida, per exemple, serveixen per rebaixar la pressió a les aules ordinàries", insisteix Amorós. El mateix cas es dóna amb els ajuntaments que tenen mediadors culturals als centres d'atenció primària (CAP) i així s'agilitzen les visites mèdiques. També són els consistoris els que paguen professionals dedicats a la inserció laboral dels nouvinguts, als processos de mediació per millorar la convivència als barris o a l'alfabetització d'adults. Ajuntaments que, si no canvia la situació, tindran menys pressupost que l'any passat per destinar a programes d'acollida.

La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha reclamat al ministeri de Treball i Immigració que convoqui una reunió urgent per escoltar les queixes de les comunitats autònomes. Capdevila subratlla que són diners destinats a reforçar els serveis socials bàsics. "Si s'ha d'aprimar algú, és l'Estat i no les escoles ni els municipis", lamenta Capdevila, que creu que la retallada és contradictòria amb l'acord del consell de ministres del dia 13 en què es va assenyalar que l'estalvi no afectaria partides que generin ocupació ni protecció social.

L'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, que aplega consistoris del PSC, han fet arribar a Corbacho la seva preocupació.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)