Una via per desenvolupar el medi rural

EL GLOBUS

Avui, Joan Josep Vergé Oms / Vicepresident de Pagesos Solidaris, 11-03-2009

Viure en un poble petit de Colòmbia o el Senegal i haver d’emigrar a Catalunya no és una opció fàcil. La separació familiar i el canvi de cultura poden afectar emocionalment i psicològica la persona que emigra. Pagesos Solidaris considerem que formar part d’un model coordinat de contractació en origen (circular) per a les campanyes agrícoles, basat en el codesenvolupament, pot ajudar a superar aquests obstacles i, a més, contribueix a evitar les xarxes clandestines.

Cada cop més persones aprofiten la migració per posar en marxa les pròpies iniciatives. Així, una persona que surt pot aconseguir recursos extres per donar una empenta al seu negoci. Aquest pot ser el cas d’una família o comunitat que estigui ampliant el ramat de cabres i a més busqui mercat per al iogurt que en farà. Si una iniciativa concreta promou el desenvolupament social i econòmic de les seves comunitats, és evident que la cooperació internacional al desenvolupament pot donar – hi suport i fer que la migració sigui una oportunitat per a ell i la comunitat. Sempre tenint en compte que els diners guanyats amb la migració laboral, temporal i circular són privats – salaris – i que la inversió que hi decideixin destinar s’ha de respectar.

Així, garantim: primer, que els projectes són apropiats per al lloc on s’implantaran, ja que són generats i impulsats pels mateixos interessats. Segon, que seran autogestionables. Amb aquestes dues garanties es pot avançar en la sobirania alimentària dels pobles del Sud.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)