La immersió s'estén per primer cop fins al final de la primària

EDUCACIÓ

Avui, Carol Biosca, 09-03-2009
El pla de formació de mestres per ensenyar el català als nouvinguts fa el salt dels primers cursos a la totalitat de l’etapa
El degoteig continu d'immigrants i la diversitat d'orígens han fet replantejar l'estratègia

La metodologia d'immersió lingüística, entesa com el conjunt de tècniques que van impulsar les escoles a mitjans dels anys 80 per garantir la integració de l'alumnat immigrant, a través de la llengua, durant els primers anys de la seva escolarització, i mantenir el caràcter del català com a llengua vehicular, s'estendrà aquest curs per primer cop fins a 6è de primària.

El pla d'actualització de la immersió que va posar en marxa ara fa un any el departament d'Educació en 85 escoles, i que es va iniciar amb la formació de 361 mestres de parvulari i cicle inicial de primària, comença a partir d'ara una segona etapa consistent a traslladar aquesta formació també als ensenyants de cicle mitjà i superior, és a dir, de tercer fins a sisè de primària. El curs 2010 - 11, en una tercera fase, els cursos arribaran també als docents de secundària.

El canvi d'estratègia respecte a la promoguda fa quasi trenta anys davant l'allau d'immigrants que van començar a arribar a les escoles procedents d'altres zones de l'Estat, fonamentalment d'Andalusia i Extremadura, es deu a uns quants motius. El primer és que, a diferència de llavors, els alumnes nouvinguts "ni arriben ara a l'inici de curs ni es concentren només als primers cursos de l'etapa", sinó que el degoteig es produeix al llarg de tot el curs, del primer dia a l'últim, i en tots els cursos, de parvulari fins a sisè, segons explica el director general d'Innovació del departament d'Educació, Joan Badia.

Un segon argument que justifica l'impuls i l'actualització de les tècniques d'immersió fins al final de la primària és que ha augmentat considerablement la complexitat d'un escenari on, actualment, es parlen "més de 250 llengües" a Catalunya, apunta Badia. Aquesta nova realitat recomana incidir molt en el treball de la llengua en tots els cursos de l'etapa.

I un últim argument relacionat amb aquest és que, malgrat el notable èxit que va tenir el procés d'immersió engegat els anys 1980, hi ha sectors que sostenen que si no es va arribar a consolidar del tot va ser perquè no es va preveure un seguiment en el treball de la llengua més enllà de l'esforç realitzat en les primeres edats.

S'hi afegeixen 68 escoles

En paral·lel al començament d'aquesta segona fase, el primer trimestre d'aquest curs 68 centres més s'han incorporat al pla d'actualització de la immersió. Dos o tres mestres de cadascuna d'aquestes escoles participaran fins a finals de curs en seminaris per actualitzar els seus coneixements i traslladar - los a l'equip de parvulari i primer cicle de primària.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)