L'invent per evitar un nou cas PNB

Reactivar el nacionalisme

Avui, Lluís Bou, 09-03-2009

AGENTS · La Casa Gran que Mas impulsa per trencar la majoria del tripartit vol arribar als mil habitants al maig EIXOS · La sectorial d’immigració crea l’Espai Latino i s’activa la militància amb les parelles lingüístiques

La Casa Gran del Catalanisme que impulsa Artur Mas com a instrument mobilitzador per evitar que sumi un nou pacte contra el guanyador – malgrat que a CDC s’assegura que no és cap opa hostil a ERC ni al PSC – com el viscut ara pel PNB i advertit pel líder de CiU a Getxo, vol arribar als mil habitants al maig. Més que aixecant parets, la casa es construeix mitjançant una teranyina d’iniciatives que teixeixen sobretot tres dirigents, cadascun en el seu terreny: l’intel·lectual, el popular i el del partit. I a les europees el projecte passarà la seva primera revàlida electoral amb Ramon Tremosa. Mas està pitjant l’accelerador per intentar deixar el tripartit en minoria. En diu “fer massa crítica” entre els electors i, de passada, intenta tenir mobilitzada, activa i motivada la militància amb un seguit d’iniciatives.

Mas va fer amb Colominas la primera opció, posant un independent a dirigir la Fundació Trias Fargas, ara denominada CatDem. Ha articulat un grup de 150 intel·lectuals que col·laboren fent estudis dedicats a renovar el catalanisme. Entre ells hi ha els historiadors Josep Termes i Josep Maria Solé Sabaté, el filòsof Ferran Sáez, els escriptors Marta Pesarrodona i Jordi Cabré, els periodistes Fancesc Canosa i Elena Yeste, i l’expert en territori Pere Torres. La fundació ha aconseguit incorporar dos representants de l’anomenat sector catalanista del PSC: l’exconseller Ferran Mascarell – que va fer una conferència en el lliurament del premi Trias Fargas – i l’exdiputat Germà Bel, que ha publicat una anàlisi sobre les infraestructures catalanes a la nova revista electrònica de CatDem. En el primer trimestre del 2010, tenen previst publicar els estudis dels sis grups de treball.

El segon puntal, Àngel Colom, es dedica a la nova immigració, fent activisme. Colom, que estava retirat de la política, va tornar del Marroc l’any passat. Mas li va oferir treballar en el terreny de la immigració amb gran llibertat de moviments i va ser escollit president de la sectorial d’immigració després del congrés convergent. A les reunions de la sectorial a la seu de CDC, una part significativa dels assistents són independents d’entitats i de col·lectius. No els demanen carnet. L’activisme de Colom ha portat a col·laborar amb ell joves que simpatitzen amb el sobiranisme renovador, com Èric Bertran. Als seus 18 anys, el jove que va ser detingut quan era menor per enviar correus a empreses demanant que usessin el català amb una al·lusió als llibres de Harry Potter, ara coordina el grup de Nous Catalans Joves. Colom ha organitzat els actes més peculiars de la Casa Gran fins ara, amb la imatge gràfica d’un nou catalanisme. El desembre passat, CDC va omplir l’auditori Winterthur de Barcelona amb un miler de nouvinguts de diversos continents. Fa quinze dies 6 presidents d’entitats pakistaneses es van fer militants de CDC i l’endemà es va fer un partit contra la xenofòbia amb el Rosario Central. Colom afirma que precisament la Casa Gran “és l’àmbit on molts nous catalans es poden integrar al catalanisme”. Ara ha començat a posar en marxa l’Espai Latino, amb entitats i persones d’arrel llatinoamericana, i també es treballa en projectes amb la comunitat romanesa. Aquí entra en competència amb el PSC. I tots els diputats del Parlament tenen parella lingüística, en una iniciativa que es vol ampliar a “tots els catalanistes”.

Emmarcat en la sectorial d’immigració, CDC s’ha pres molt seriosament la creació de parelles lingüístiques. Primer van ser els seus 48 diputats els que ho van presentar públicament i ara hi ha l’intent via la campanya Cap catalanista sense parella que cadascun dels seus militants practiqui aquesta integració via llengua de caràcter horitzontal. És més, s’han marcat el repte d’assolir 90.000 parelles lingüístiques en un any i mig. Ahir mateix, el president de CDC, Jordi Pujol, va presidir l’acte de presentació de parelles lingüístiques dels alcaldes, caps de llista i regidors de CiU del Baix Llobregat amb la presència de Colom. L’expresident de la Generalitat, que ja suma quatre parelles lingüístiques i va camí de la cinquena, va remarcar la “molt llarga tradició” de Catalunya com a terra d’acollida i va destacar la importància de fer que els nouvinguts se sentin part de la societat catalana, per tal que “tots siguem un sol país” .

Estratègia global

Francesc Homs condueix l’estratègia global. Compta amb un equip de 15 persones: Maite Ramoneda, Jordi Cabré, Iolanda García, Jordi Torra, Ricard Font, Violant Cervera, Mònica Boquera, Joaquim Martí, Miquel Calsina, Carles Agustí, Joan Vidal, Jordi Moreso i Eva Puyo. Abans de Nadal va presentar els primers 100 amics de la Casa Gran. Al març es crearan els primers grups locals. I al maig presentarà els 1.000 primers agents. L’objectiu és superar a finals del 2009 els 10.000 impulsors. “El catalanisme és el motor de canvi d’aquest país, i nosaltres volem ser la moral de la reconstrucció”, indica Homs. CDC recuperarà el 19 d’abril la festa anual. Se celebrarà a Osona, inspirant – se en el massiu Alderdi Eguna del PNB.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)