Els primers 56 alumnes del Catalunya-Magrib es graduen en hostaleria i construcció

INFÀNCIA

Avui, Sònia Pau, 01-03-2009
El programa, pensat per prevenir que els menors emigrin, té en un any 130 alumnes
Onze joves han optat pel retorn voluntari a Tànger

Els primers 56 alumnes del programa Catalunya - Magrib van rebre ahir al matí el seu diploma de graduació en hostaleria i construcció en un acte celebrat a l'Institut Nacional de l'Acció Social (INAS) de Tànger, al Marroc. La cerimònia, presidida per la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, va servir per visualitzar els primers resultats del programa del govern català que té com a objectiu prevenir que els menors marroquins emigrin en situació irregular.

Dels 400 menors immigrants no acompanyats que l'any passat va acollir la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) a Barcelona, 282 eren marroquins. Per això al 2006 es va començar a treballar en un projecte que donés formació als joves en el seu país d'origen i fes que tinguessin una raó per no emigrar. El fruit va ser el Liceu Catalunya - Magrib: un centre de formació instal·lat en un edifici cedit pel ministeri de Joventut marroquí a Tànger, on actualment una vintena de nois es formen per ser electricistes i una vintena de noies, per treballar en el tèxtil. En un any hi han passat 130 alumnes.

"Amb les noies tenim especial dificultat, perquè si ja és difícil convèncer uns pares que el fill ha de venir al Liceu per formar - se, més quan és una noia. Hi posem encara més esforç i ens en estem sortint", explica el responsable del programa, Andreu Camps.

L'estratègia és que els educadors del Catalunya - Magrib, en col·laboració amb les entitats que treballen a Tànger en temes d'infància, puguin detectar que un menor és candidat a intentar fer el salt a Europa. Indicadors com abandonar l'escola abans d'hora, problemes de desestructuració familiar i sobretot dificultats econòmiques duen a pensar que un jove vulgui començar un projecte migratori. Està comprovat que sovint és la família qui l'empeny a fer - ho.

"Expliquem als adults que si un nano els envia diners des de Barcelona fa alguna cosa il·legal, perquè no pot treballar", posava com a exemple un dels treballadors socials. En la mateixa línia, la consellera d'Acció Social va destacar que una de les feines importants que està fent el programa és "trencar mites, perquè un menor pateix molt quan emigra sol i es troba amb una realitat que no té res a veure amb el que s'imaginava".

Cal, per tant, convèncer la família i el noi. "Si és un dels nens que es mou pel port per intentar marxar, necessitem com a mínim dos mesos perquè vegin que els oferim una opció real per formar - se i una sortida professional", indica la directora del Liceu Catalunya - Magrib, Fàtima Ilyas Abuliyas.

Una altra línia de treball és que els menors que són a Catalunya tornin de manera voluntària i s'integrin a les classes del Liceu a Tànger. De moment hi ha hagut només onze joves que s'han acollit a aquesta possibilitat. Camps considera que si aquests onze aconsegueixen integració laboral molts altres seguiran el seu exemple.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)