Moren 24 immigrants en el naufragi d'una pastera en aigües de les illes Canàries

SUCCESSOS

Avui, Redacció, 17-02-2009
Entre les víctimes hi ha quinze menors Dos surfistes van ajudar els sis únics supervivents
L'embarcació procedia de Tànger

El drama de la immigració es va convertir diumenge a la nit en tragèdia a les illes Canàries quan una pastera procedent del sud del Marroc va naufragar en aigües de Lanzarote molt pròximes a la platja de los Cocoteros. Dos surfistes van ser els primers a auxiliar els ocupants de l'embarcació, procedent de Tànger, però quan van arribar únicament sis persones continuaven amb vida.

El recompte oficial elevava ahir a 24 les víctimes del naufragi, entre les quals hi ha quinze menors i una dona embarassada. De cadàvers se n'havien pogut recuperar 21, la majoria durant la jornada d'ahir. A l'hora de tancar aquesta edició, els altres tres cossos vistos no havien estat rescatats. Inicialment, els equips de salvament esperaven trobar 22 persones sense vida, ja que un dels supervivents - un menor - va assegurar que en l'embarcació hi viatjaven 28 persones.

Els sis supervivents són els immigrants que es van tirar al mar en adonar - se que la pastera s'enfonsava. Un dels surfistes que va auxiliar els sensepapers, Cristian Hunt, va explicar a Efe que el panorama era "tètric" amb immigrants "surant a la deriva" i una embarcació "amb diverses persones agafades i demanant auxili". A totes les va poder rescatar amb l'ajut d'una taula de surf.

Noves mesures

Les reaccions a la tragèdia no es van fer esperar. El president del govern canari, Paulino Rivero, va lamentar els fets però va assegurar: "Hem avançat molt des del punt de vista de la col·laboració, el compromís, els controls en origen i el desplegament del Frontex [sistema de detecció d'embarcacions]". No obstant, Rivero va convidar l'executiu central a fixar una reunió per "reflexionar" si es poden adoptar noves mesures.

El vicepresident de la Comissió Europea, Jacques Barrot, va admetre la necessitat que la UE "es comprometi encara més amb el control del pas clandestí" d'immigrants que tracten d'arribar a las costes europees, per evitar "terribles esdeveniments".

Les autoritats polítiques de Lanzarote van decretar ahir tres dies de dol davant la catàstrofe.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)