Les calderes del paradís

Treball

Avui, Xavier Alegret, 27-01-2009

ATUR · Un estudi de Manpower conclou que l’augment de la població activa causa bona part de la desocupació IMMIGRANTS · Són el 62%

En els últims anys, Espanya ha sigut l’Estat triat per milers d’immigrants, tant de l’Àfrica, per la proximitat geogràfica, com de Llatinoamèrica, per la proximitat cultural i sobretot lingüística, per venir a treballar i poder guanyar – s’hi la vida. Es construïa a cada pam urbanitzable i el turisme omplia ciutats i platges i les caixes registradores dels seus comerços. Aquest paradís, però, ja és història: moltes obres han quedat a mitges i els comerços passen amb el mínim de personal. A més, les indústries han de produir menys a causa de la caiguda del consum. El paradís s’assembla més a un infern que segueix rebent els mateixos nouvinguts a la recerca d’una oportunitat que provablement ningú els donarà.

L’Índex laboral presentat ahir per l’empresa de treball temporal Manpower a Barcelona reflecteix que la caiguda de l’activitat no ha provocat una caiguda en la nova població activa, que continua en xifres del 2007 i que provoca bona part de l’augment de l’atur: “Sense nous actius, la taxa d’atur seria dos punts més baixa”, va explicar el catedràtic d’economia aplicada de la UAB, Josep Oliver, que va presentar l’estudi. Així, dels 804.000 aturats més que hi havia al tercer trimestre a l’Estat espanyol, més de tres quartes parts corresponien a nova població activa (630.000), és a dir, que s’incorpora de nou al mercat de treball o a buscar feina. D’aquests, gairebé un 62% eren immigrants. El pes d’aquest col·lectiu entre nous actius ha anat disminuint però és encara prou significatiu. Oliver espera que aquest pes vagi disminuint enguany a causa dels canvis cada cop més evidents del mercat de treball a l’Estat espanyol: “Tenim una continuïtat paradoxal de l’augment de nous actius, que hauríem d’esperar que frenés”.

L’altra part de l’augment de l’atur és la destrucció d’ocupació, que s’ha accelerat sobretot al quart trimestre: “Hi ha una continuïtat clara de destrucció en la indústria, accelerada en la construcció”, va explicar Oliver, que va destacar que els serveis encara aguanten, tot i que també estan començant a patir.

Futur incert

Respecte del que pot oferir aquest any en ocupació i atur, Oliver, com la majoria d’experts i fins i tot les autoritats de la matèria, no va aventurar – se a fer previsions davant un escenari tan incert. No obstant, va mostrar – se positiu quant a l’ajust de la construcció, que ja ha fet dues terceres parts del camí: “Ha perdut més de 600.000 llocs de treball del milió que ha de perdre”. En la indústria, però, les previsions són pitjors: “Depenem molt dels mercats europeus, així que si Alemanya comença a refer – se a finals d’any, esperem que al primer trimestre del 2010 la indústria ja no destrueixi ocupació”.

Per tot plegat, l’economista preveu que l’atur toqui sostre durant la segona meitat d’aquest any. Depèn en bona part, però, de l’augment de la població activa. La destrucció d’ocupació continuarà i, per tant, no és l’escenari més engrescador per atreure mà d’obra de fora, però ara mateix ni el ministre de Treball, Celestino Corbacho, pot assegurar que no serà així.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)