223.000 aturats no cobraran prestació a final d'aquest any

Avui, Xavier Alegret, 19-01-2009

DRAMA Durant el 2009, 60.000 parats se sumaran als 164.000 que ja no reben el subsidi COL·LECTIUS Els més vulnerables són les dones, els joves i els immigrants SOS La renda mínima de ciutadania, urgent

Uns 220.000 aturats no cobraran prestació d’atur quan acabi aquest any 2009. Segons les últimes dades disponibles facilitades per l’Inem, a 30 de novembre passat hi havia a Catalunya 259.357 aturats que cobraven prestacions contributives segons el que havien cotitzat a la Seguretat Social i que donen dret a entre 102 dies i dos anys d’atur. Això vol dir que ja hi havia 163.875 persones que no cobraven atur, xifra que augmentarà aquest any en 60.000 aturats més a causa del gran nombre de persones que han perdut la feina durant els últims mesos i molts dels quals aniran perdent la seva prestació aquest any.

Dels més de 220.000 aturats que no cobraran la prestació quan acabi el 2009, una part podran acollir – se a subsidis o a la renda activa d’inserció. De fet, actualment hi ha més de 75.000 aturats a Catalunya que no cobren res. No obstant, aquests subsidis no podran cobrir les necessitats de la majoria de persones que no cobraran atur ni les de les seves famílies.

Els segments que més han patit la precarietat laboral en els últims anys seran els que quedaran més desprotegits. La secretària d’acció socioeconòmica de CCOO de Catalunya, Dolors Llobet, assenyala joves, dones i immigrants com els col·lectius que més patiran a causa que han cotitzat menys temps. En el cas dels nouvinguts, comenta, s’hi afegeix el fet que “en moments de dificultat, la família fa de coixí. Però en els immigrants, si no han fet el reagrupament familiar, això no passa”. Actualment hi ha a Catalunya 85.000 estrangers a l’atur, dels quals més de la meitat han perdut la feina el 2008.

A l’Estatut

La dramàtica situació en què es trobaran moltes famílies catalanes mentre la crisi continuï destruint llocs de treball ha provocat que ja en les últimes setmanes CCOO estigui reivindicant la reforma de la renda d’inserció, perquè abraci molta més gent, i la creació de la renda mínima de ciutadania, prevista a l’Estatut i que rebrien tots aquells que no arriben a la renda mínima, segons explica Dolors Llobet: “S’ha d’accelerar, perquè la gent sense prestació anirà en augment”.

La UGT de Catalunya també demana la renda mínima de ciutadania, com explica la seva secretària d’ocupació, Neus Munté, que admet la preocupació del sindicat per l’augment de les persones sense atur. La UGT no vol “que cap persona que ha cotitzat es quedi sense cap tipus de cobertura”, especialment en els col·lectius més desafavorits i “la gent que té persones al seu càrrec”, explica Munté.

Pel que fa a la recol·locació dels treballadors, Dolors Llobet comenta que “s’ha de mirar quin col·lectiu ho té més fàcil i quin cal formar i reciclar”. Els joves “han de tornar a la formació, i per això necessiten beques”, afegeix.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)