Sarkozy remodela el govern i tria un trànsfuga socialista com a titular d'Immigració

Avui, Àlex Vicente, 16-01-2009
El president oblida les dures crítiques de Besson i li atorga una cartera demonitzada per l’oposició
El fidel Hortefeux relleva a Treball Bertrand, que dirigirà el partit UMP

El president francès Nicolas Sarkozy va anunciar ahir canvis al govern, el primer pas cap a una gran reestructuració de l'executiu que hauria de quedar enllestida poc abans de les eleccions europees del juny. El ministre de Treball, Xavier Bertrand, escollit pel president per ocupar el lideratge del partit conservador UMP a partir del 24 de gener, serà substituït per un fidelíssim sarkozista, Brice Hortefeux, íntim amic del cap d'Estat des de fa 30 anys, que fins ara ocupava la polèmica cartera d'Immigració.

Sarkozy va escollir ahir un trànsfuga socialista, Éric Besson, per substituir Hortefeux en aquest ministeri, bèstia negra d'una esquerra política que no ha deixat de denunciar - ne l'existència des que va ser creat per l'actual president. Sarkozy ha apostat per promoure Besson, una personalitat atípica que va ocupar un càrrec dirigent al Partit Socialista fins poques setmanes abans de les últimes presidencials, quan va decidir abandonar la formació per una sonada disputa amb l'excandidata Ségolène Royal. Sarkozy hi va veure una bona oportunitat per fitxar - lo, oblidant els nombrosos atacs del passat.

"Neoconservador"

De fet, Besson és l'autor d'un explosiu llibre, publicat el 2007, titulat Les inquietants ruptures del Sr. Sarkozy, on no dubtava a qualificar - lo de "neoconservador a l'americana amb passaport francès". En aquest volum, Besson comparava l'aleshores candidat conservador amb George W. Bush i amb Jean - Marie Le Pen i l'acusava de voler "desmantellar el model d'integració francès".

Tots els canvis anunciats havien estat filtrats en els últims dies a la premsa, tret d'un. Nathalie Kosciusko - Morizet, cervell ecologista de la formació governamental i apreciada per les organitzacions verdes per la seva combativitat en contra de les seves pròpies files, va ser apartada del càrrec de secretària d'Estat per a l'Ecologia i obligada a assumir el modest departament d'Economia Digital que dirigia fins ara Besson.

El primer ministre francès, François Fillon, va reconèixer haver comunicat a Kosciusko - Morizet el seu destí pocs minuts abans de l'anunci oficial.

La jove secretària d'Estat hauria servit de recanvi d'últim minut per al nom inicialment previst, un senador pròxim al líder sobiranista i euroescèptic Philippe de Villiers, que hauria rebutjat el càrrec a l'últim moment.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)