Un escàndol frena la confirmació del cap del Tresor d'Obama

Avui, Lara Bonilla, 15-01-2009

Havia de ser un pur tràmit, però la confirmació de Timothy Geithner com a nou secretari del Tresor dels EUA s’està endarrerint després de fer – se públic que l’home que ha de gestionar els 700.000 milions de dòlars del pla de rescat financer devia impostos i va contractar una empleada de la llar sense papers.

Davant d’aquestes revelacions, els republicans del comitè financer del Senat, que ha de confirmar el nomenament, van posar en dubte la designació. No obstant, senadors d’un partit i l’altre no preveuen que Geithner hagi de dimitir, tot i que serà difícil que sigui confirmat abans de dimarts que ve, quan el president electe, Barack Obama, pren possessió del càrrec.

Una auditoria va detectar que Geithner no va pagar a la Seguretat Social els impostos que li corresponien entre el 2001 i el 2004, quan treballava per al Fons Monetari Internacional com a autònom. A més, el demòcrata va contractar una treballadora de la llar a qui li va caducar el permís de treball.

L’equip de transició d’Obama va qualificar l’afer d’"error involuntari" i Geinthner va pagar els impostos i la penalització. “Va cometre un error comú en la declaració de renda i no sabia que el permís de treball de la seva treballadora va vèncer durant els últims tres mesos de feina”, va dir el futur portaveu de la Casa Blanca, Robert Gibbs.

Error innocent

L’equip d’Obama ha volgut treure importància a l’afer i Geithner ha trucat els senadors per convence’ls que es tracta d’un error innocent i no d’una deliberada evasió d’impostos.

En tot cas, altres càrrecs nominats d’anteriors governs han hagut de dimitir per afers semblants. A més, aquest és el segon entrebanc amb què es troba el nou gabinet d’Obama després que Bill Richardson anunciés que dimitia com a secretari de Comerç en estar sent investigat per presumptes favors a una empresa mentre era governador de Nou Mèxic.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)