Més de 300 xi ï tes celebren l'Aixura a l'Arc de Triomf

RELIGIÓ

Avui, Sònia Pau, 08-01-2009
El fred obliga a traslladar el final de la cerimònia a la mesquita de Sant Pere Mitjà
Els musulmans recorden amb oracions, càntics i cops al pit la mort de l'imam Hussein el 680

Més de 300 musulmans xiïtes que viuen a Barcelona van recordar ahir el martiri i la mort de l'imam Hussein l'any 680 amb la celebració de l'Aixura a l'Arc de Triomf. L'amenaça de la pluja va fer que fins a última hora no es decidissin a traslladar - se a la zona alta del passeig Lluís Companys, perquè el pla B era fer la celebració a la mesquita d'Al - Qaim, al carrer de Sant Pere Mitjà. Finalment, però, es va optar per fer - la a l'aire lliure i, malgrat les baixes temperatures - un fred que es ficava als ossos - , centenars de fidels, tots homes, van combinar durant hores la pregària amb els càntics per la mort del nét del profeta.

Per segon any, res de desfilada pels carrers de Santa Caterina, tal com s'havia acordat amb l'Ajuntament per evitar les protestes dels comerciants de la zona. Els fidels es van anar concentrant per sota de l'Arc de Triomf i els moments més impactants van tornar a ser quan es van donar cops al pit al compàs de cançons religioses per mostrar en públic el seu dolor. Això sí, sense fer - se sang, tal com també indica el pacte amb l'Ajuntament.

El fred i el fet que fos dia laborable va fer que hi hagués menys participació que l'any passat, quan l'Aixura va coincidir en un assolellat dissabte de final de gener i s'hi van concentrar mig miler de xiïtes. Ahir van ser molt poques, una quinzena, les dones que van resar en una zona separada del passeig Lluís Companys; la resta es van quedar en un local de Badalona per estar a recer. Els homes també van escurçar la celebració a l'aire lliure i van acabar la cerimònia, amb dinar inclòs, a la mesquita de Sant Pere Mitjà.

És el sisè any que el col·lectiu xiïta, minoritari a Catalunya, organitza l'Aixura a Barcelona. Per fer - ho entenedor es pot comparar amb una cerimònia de Setmana Santa. Precisament, els organitzadors van optar per fer - ho en un lloc obert perquè els ciutadans puguin veure com ho celebren i trencar tòpics. "Qui ho vol entendre ho entén. Per a nosaltres és molt important que se'ns vegi", reconeixia ahir Ali Abbas, secretari del Centre Islàmic Al - Qaim. Però fer - ho a cel obert és un perill si coincideix en un dia fred com el d'ahir. És per això que de cara a l'any que ve organitzadors i Ajuntament podrien buscar un espai alternatiu.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)