Reus enllaç Bucarest

Transports

Avui, Oriol Margalef, 06-01-2009

CONNEXIÓ · Molt afectada per la crisi, la comunitat romanesa de Tarragona celebra la posada en marxa d’un vol directe al seu país DEMANDA · La mitjana d’ocupació, del 77%, supera les expectatives de Blue Air, que ja treballa per ampliar l’oferta TURISME · L’aerolínia aposta per explotar aquest sector

Cada diumenge assisteixen menys romanesos a la missa ortodoxa que oficia a Tarragona el pare Vasile Baltaretu. Molts compatriotes s’han quedat a l’atur, alguns ja han tornat al seu país i d’altres faran aviat les maletes, abans del que tenien previst. I tot i els devastadors efectes de la crisi, que ha deixat sense feina molts immigrants, la comunitat romanesa celebra amb entusiasme l’estrena d’un enllaç directe entre els aeroports de Reus i Bucarest. Davant d’un futur incert a Catalunya, aquest vol permet mantenir les arrels i alimentar l’esperança dels 25.000 romanesos residents a Tarragona.

Escollir Reus ha estat un encert, segons fonts de l’aerolínia Blue Air. Des que va començar a operar a l’octubre, aquesta companyia de capital 100% romanès ha omplert una mitjana del 77% del passatge, més del que inicialment preveia. Vista la creixent demanda, l’aerolínia preveu incorporar Arad (Transsilvània) com a destinació a partir del març i ampliar les freqüències (actualment connecta Reus i Bucarest dos cops per setmana). “És una benedicció del cel”, afirma el pare Baltaretu. I ho diu amb coneixement de causa, perquè viatjar a Romania amb automòbil vol dir passar – se entre tres i quatre dies al volant, un trajecte que inclou llargues i pesades cues a la frontera.

Aquest viatge interminable, normalment amb autobús, és el que durant els últims deu anys han fet milers de romanesos que han buscat una oportunitat a Catalunya. Tanmateix, la nova situació econòmica ha frenat aquest fenomen. De fet, segons es desprèn de l’estadística oficial, no es descarta fins i tot que els pròxims mesos disminueixi el nombre de residents romanesos a l’Estat espanyol. Això dependrà, en bona mesura, del ritme de recuperació de l’economia i del grau d’arrelament dels immigrants (molts d’ells, amb hipoteques per pagar i fills escolaritzats). I al mateix temps, de l’efecte que pugui tenir la supressió, des de l’1 de gener d’aquest any, de l’obligació per a romanesos i búlgars d’acreditar contracte de treball per renovar el permís de residència a l’Estat espanyol.

Diana Neculcea, directora d’operacions per a Espanya i Portugal de Blue Air, reconeix que “el tràfic ètnic” (treballadors immigrants) és la base del negoci de l’aerolínia, que ofereix preus molt competitius. Però, tot i la crisi, a Blue Air veuen el got mig ple. Esperen créixer en volum de negoci d’un 15% a un 25% el 2009, i seguir operant a Reus a mitjà i llarg termini.

Anteriorment, durant l’any 2005, la companyia ja va establir – se a Reus, però finalment va decidir traslladar – se a Barcelona. Ara Blue Air segueix mantenint la presència al Prat, però ha decidit apostar novament per Reus, atenent als resultats de nous estudis de mercat. A més, tot i que la important comunitat de Castelló – formada per uns 43.000 romanesos – sol utilitzar els dotze enllaços setmanals de l’aeroport de València, quan hi ha gran demanda, com aquestes festes, bona part del passatge a Reus està format per romanesos que viuen al nord del País Valencià i que no ha trobat bitllet a Manises.

Si la demanda es manté, el pare Baltaretu – que ocasionalment gestiona bitllets a membres de la seva parròquia “que no tenen internet” – confia que Blue Air augmentarà el desplegament a Reus. Romania és un país extens, amb ciutats molt allunyades entre si. Angela Puscas, per exemple, ha utilitzat diversos cops l’enllaç amb Bucarest, però el seu destí final és Cluj, a Transsilvània, a més de set hores de tren de la capital del país. Moltes persones com Cuscas, que s’ha quedat sense feina i pensa tornar aviat al seu país, utilitzen l’avió per fer gestions a Romania i preparar el retorn definitiu.

Per altra banda, tot i que proporcionalment són minoria, Blue Air pretén augmentar el nombre de passatgers turistes, i en això compta amb la complicitat de les institucions tarragonines, que veuen en l’aerolínia una oportunitat per obrir nous mercats. Des que es va establir a Reus, la companyia ha col·laborat amb el Patronat de Turisme de la Diputació. L’objectiu és atreure l’atenció de tour operators i agències de viatges romaneses, que segons Blue Air ja han mostrat interès.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)