CiU es desmarca de donar la nacionalitat als 5 anys

Avui, , 19-12-2008

S.P.

CiU firmarà finalment aquest migdia el Pacte Nacional per la Immigració, tot i que es desmarca del punt que proposa facilitar l’accés a la nacionalitat escurçant l’actual període de 10 anys a 5. Després de dies d’intenses negociacions l’acord no va arribar fins a última hora. Ahir al vespre, CiU encara esperava el document final per donar-hi el vistiplau.

El diputat de CiU Josep Lluís Cleries va qualificar de “brindis al sol” incloure-hi una aposta per concedir la nacionalitat als cinc anys, bàsicament perquè és competència de l’Estat. Va valorar positivament, en canvi, que el pacte prevegi de forma decisiva que es consideri el català com a llengua vehicular del procés d’acollida.

Qüestió de forma

Ja al matí, la consellera d’Acció Social, Carme Capdevila, es va mostrar confiada que CiU signaria el text i va avançar que les discrepàncies eren poques. “És més una qüestió de forma que de contingut”, va indicar. Finalment, CiU firma també que els immigrants amb residència permanent tinguin dret a vot.

Una trentena d’entitats assistiran aquest migdia a l’acte presidit per José Montilla. Qui no hi serà és el sindicat CCOO, que, tot i mostrar-se d’acord amb el contingut, considera que no hi ha suficients garanties perquè totes aquestes mesures es portin a terme, ja que una part important de la matèria d’immigració és de competència estatal. Tampoc hi seran PP i Ciutadans. Capdevila va assegurar que hi ha hagut bona sintonia amb Montserrat Nebrera, negociadora del PP, tot i que no serà a la firma pel desacord que es parli de mesures estatals i que el català sigui la llengua d’acollida.

El de la Immigració és un dels grans pactes que el tripartit vol aprovar aquesta legislatura. S’han firmat el de Recerca i Innovació, el d’Habitatge i el d’Educació. Quedarà pendent ara el d’Infrastructures.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)