Sarkozy potenciarà la visibilitat de les minories

Avui, Àlex Vicente, 18-12-2008
El president nomena un comissari per a la diversitat per obrir l’accés a les elits
El factor Obama impulsa la proposta

Nicolas Sarkozy va presentar ahir a París un paquet de mesures per potenciar la visibilitat de les minories ètniques i afavorir l'accés als càrrecs de responsabilitat.

El president francès meditava des de fa mesos aquestes mesures per "respondre al desafiament del mestissatge", en especial des que l'elecció de Barack Obama als Estats Units va obligar els francesos a interrogar - se sobre la vigència del seu model d'integració i sobre les possibilitats de promoció social entre els ciutadans d'origen africà i antillà.

"El nostre model d'integració ha funcionat durant un segle, però ara ja no. S'ha convertit en un model de reproducció social", va denunciar Sarkozy, enmig d'un llarg discurs pronunciat a l'Escola Politècnica, bastió de les elits franceses conegut per l'escassa diversitat de les seves aules.

Entre les mesures anunciades per Sarkozy hi ha la creació d'un nou càrrec de comissari per a la diversitat, que ocuparà l'industrial d'origen magribí Yazid Sabeg. A partir del 2009, el govern francès proposarà a cent grans empreses que experimentin amb el currículum anònim i posarà en marxa inspeccions per comprovar que no fan discriminacions.

Sarkozy també va prometre un 30% de places per a joves de la banlieue a les anomenades grans escoles, centres elitistes que fan exàmens específics per seleccionar l'alumnat. França també permetrà la creació d'un sistema estadístic per mesurar la diversitat d'orígens dels ciutadans, una possibilitat fins ara prohibida en nom del principi republicà d'igualtat.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)