Baixen un 28% els estrangers que arriben per treballar

IMMIGRACIÓ

Avui, Sònia Pau, 16-12-2008
Les reagrupacions familiars es redueixen a la meitat per la crisi
Pugen les peticions de regularització per arrelament perquè molts estrangers es volen quedar

Menys feina, menys immigració. Són faves comptades que ara es fan evidents en el balanç de l'activitat de les oficines d'estrangeria: el nombre de permisos de treball concedits a immigrants aquest any ha caigut un 28% si es comparen amb els de l'any passat. A tot Catalunya hi ha hagut 42.303 estrangers que en els últims dotze mesos han sol·licitat un primer permís de treball, mentre que el 2007 van superar els 58.800.

"La immigració està directament vinculada al mercat de treball i, com s'havia previst, la crisi ha provocat un descens d'autoritzacions laborals", va plantejar ahir el delegat del govern central a Catalunya, Joan Rangel, en fer balanç de l'activitat a les oficines d'estrangeria.

Però no només són els permisos per treballar els que baixen: també cauen, com a conseqüència d'aquest descens, les reagrupacions familiars. Fins a principis de desembre s'havien concedit 24.397 reagrupaments, mentre que en tot l'any passat es van superar els 53.838. Són dades de reagrupament en què es compten les persones que han dut un familiar del seu país d'origen i els menors nascuts a l'Estat de pares immigrants.

Les dades que va oferir ahir la Delegació del govern central no permeten comptabilitzar per separat els familiars que han arribat a Catalunya, però la sensació és que són menys que en els últims anys i que en el futur també n'arribaran menys, perquè una de les bases de la política del nou ministre de Treball i Immigració, José Corbacho, és precisament endurir les condicions per al reagrupament. A més d'eliminar la possibilitat de dur els pares, la subdelegada del govern central a Barcelona, Montserrat García Llovet, va explicar que ja es nota l'augment del control per assegurar - se que el reagrupant compta amb un habitatge en bones condicions i també que s'exigeixen més diners que fa uns anys.

El balanç d'estrangeria a Barcelona mostra que arriben menys immigrants i que els que hi ha es volen quedar, perquè han pujat un 103% les peticions de regularització per arrelament, fins a arribar a més de 18.000, sobretot de bolivians, marroquins i pakistanesos, i les renovacions també s'han incrementat un 18,5%. Han davallat, en canvi, un 32% les sol·licituds de treball i un 16% els reagrupaments.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)