Immigrants amb vocació de mosso

Seguretat

Avui, Maria Formenti Cosp, 02-12-2008

SITUACIÓ · El nombre d’agents nouvinguts a la policia catalana no arriba a l’1% FORMACIÓ · Un curs sobre justícia, costums i, sobretot, català ajuda els estrangers que volen accedir a l’escola de policia

“Des de petit volia ser policia i quan va sortir la convocatòria no m’ho vaig pensar dues vegades”, explica en Karim, un dels dinou alumnes que estan fent el curs de preparació per entrar al cos de Mossos d’Esquadra o Policia Local adreçat a immigrants. Enguany és la segona edició d’aquesta iniciativa que forma part del programa de diversificació social que organitza el departament d’Interior. El curs pretén que, a mitjà termini, hi hagi prou agents als Mossos d’Esquadra capaços de comprendre la llengua, els costums i la cultura dels col·lectius de la població immigrada.

En Karim té 29 anys i en fa 20 que va venir del Marroc per instal·lar – se a Manlleu. Combina la seva feina de comercial amb el curs de preparació, ja que “sempre m’havia agradat formar part del cos de policia”. A més, creu que una persona amb les seves característiques pot ser molt útil, “perquè podria comunicar – me millor amb els marroquins que viuen a Catalunya”. Aquest és un dels eixos principals del curs, que intenta que el cos de policia catalana “sigui un reflex de la societat i tingui agents que entenguin, parlin i comparteixen els costums de les persones a les quals han de servir”, segons explica en Carlos González, director de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC). Es tracta que els immigrants amb nacionalitat espanyola que vulguin formar part del cos de policia catalana “tinguin les mateixes oportunitats que la resta d’aspirants”.

Fa set anys que la Patricia viu a Lloret. Té 29 anys, va néixer a Polònia i fa d’interina al cos de Policia Local, però la seva meta és ser mossa d’esquadra. Tot i que va estudiar turisme i va treballar un temps d’això, la Patricia assegura que ser policia “és una feina amb la qual em sento realitzada, perquè cada dia és diferent”. El que més li agrada d’aquesta professió és el contacte amb la gent, ja que “és una manera d’integrar – nos dins la societat catalana i de col·laborar perquè altres també ho facin”.

Entre els requisits per poder inscriure’s al programa hi ha: tenir la nacionalitat espanyola, posseir com a mínim el graduat d’educació secundària, el graduat escolar o la formació professional de primer grau o equivalents i tenir entre 18 i 34 anys. Tots aquests requisits també els compleix en Denis, un bolivià que fa vuit anys que viu amb la seva família a Barcelona. Els seus pares ja sabien que volia ser membre de les forces armades del seu país i per això ara vol entrar al cos de Mossos. “En els últims anys han arribat moltes persones de Bolívia i crec que formant part del cos puc facilitar la seva integració a la societat, ja que compartirem la mateixa cultura”, explica en Denis.

Desplegament

L’1 de novembre va finalitzar el desplegament dels Mossos d’Esquadra a tot Catalunya, amb la incorporació de Tarragona i les terres de l’Ebre. L’any passat 9.000 aspirants es van presentar a les proves d’accés, dels quals se’n van seleccionar poc més de 1.000. Actualment el nombre d’immigrants que són Mossos “no arriba a l’1%, per això la importància d’aquests cursos de preparació”, assegura en Carlos. En l’edició de l’any passat, que també tenia dinou alumnes, tres d’ells van superar posteriorment les proves d’accés al cos de Mossos d’Esquadra i tres més ho van fer al de Policia Local. “Això demostra que estan tan qualificats com els d’aquí”.

El curs té una durada de tres mesos i està subvencionat, amb una única ajuda de 900 euros. De les 300 hores lectives que es fan, la meitat es destinen a les classes de català, 60 hores a les proves d’aptitud i la resta serveixen per practicar i preparar – se les proves físiques. Pel que fa els àmbits, els alumnes estudien l’entorn de Catalunya i el seu entorn institucional, a més de rebre formació específica sobre seguretat i policia.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)