Ponts amb la immigració

Cuidant els nous electors

Avui, Vicenç Relats, 01-12-2008

PRIORITAT · Els partits activen les sectorials d’immigració per definir polítiques i acostar – se a nous votants potencials, sobretot a les municipals DIRIGENTS · Àngel Colom i Josep Maria Sala lideren les estratègies de CDC i PSC NOUS ROSTRES · UDC, PP i ICV confien la responsabilitat a immigrants

L’augment de població immigrada de fora de l’Estat que viu Catalunya des de fa quinze anys, i que no cessa tot i l’actual crisi econòmica, fa que els partits activin cada cop més les seves sectorials dedicades a la immigració, no només per elaborar les polítiques en aquest camp – sobretot per millorar la cohesió social – , sinó també per connectar directament amb les inquietuds d’uns ciutadans que ja són un nucli notable de nous electors i que ho seran molt més a curt i mitjà termini, sobretot en els comicis locals.

S’estima que més de 100.000 ciutadans de diversos orígens ja tenen dret de vot avui al Principat després d’haver obtingut la nacionalitat espanyola – al cap d’un nombre variable d’anys de residència en funció de l’Estat de procedència – , però aquesta xifra ha de créixer molt més en un país on més d’un 15% de la població prové de les noves migracions i suma 1, 3 milions d’habitants dels 7,4 que hi ha en total. Bona part d’aquesta població ja podria veure reconegut el dret de vot en les pròximes municipals del 2011, en la mesura que el govern espanyol activi la firma de convenis de reciprocitat amb els governs dels principals països de procedència, tal com va aprovar el Congrés de Diputats, i amb un acord per nomenar un ambaixador especial per impulsar – los. Això permetria accedir al vot a una gran part de residents oriünds de països llatinoamericans, mentre que per a col·lectius com els marroquins i els pakistanesos el procés legal és més complex, tot i que és possible que puguin acabar votant.

CiU ha estrenat fa poc nous dirigents per a aquesta àrea tant a CDC com a UDC. Després de viure cinc anys al Marroc, el nou secretari d’immigració de Convergència, l’exlíder d’ERC Àngel Colom, ha accedit al càrrec amb la voluntat de defensar “fermesa de país” a l’hora de reclamar a l’Estat la totalitat de competències per poder gestionar els fluxos migratoris, “sense les quals no es poden articular polítiques d’acollida i integració reals”. El seu segon objectiu bàsic és “aconseguir amb urgència un ampli consens social i polític en les mesures d’arrelament i integració”, que faciliti “un procés d’empatia dels catalans de sempre i els nous catalans”. Colom sosté que “el catalanisme ha d’articular un discurs propi de complicitat amb els nous catalans”.

Unió oficialitzarà com a responsable de la secretaria d’integració el metge dominicà Guillermo Ángeles, president de l’Associació de Professionals Dominicans. Confien que Ángeles els facilitarà el contacte amb ciutadans llatinoamericans que “als seus llocs d’origen tenen referents polítics com el socialcristià”.

Al PSC, continua liderant aquesta àrea l’històric Josep M. Sala, nou secretari de formació i ciutadania, que ja havia capitanejat la relació del partit amb les cases regionals espanyoles establertes a Catalunya i des de fa cinc anys ha entrat fort en la relació amb les associacions d’immigrants de fora de l’Estat. Els socialistes han creat tres sectorials específiques per als llatinoamericans, els àrabs i els africans, que agrupen militants d’aquests orígens i d’altres procedències que treballen en la mateixa àrea. Sala sosté que “els partits han de ser elements per incorporar els immigrants al país” i això passa per “tenir relacions fluides amb les seves associacions”.

L’últim congrés d’ERC també va triar una nova responsable d’immigració. Es tracta de Núria Cuenca, consellera al districte de les Corts, que remarca que la formació republicana dóna prioritat a aquest àmbit i que, sota la responsabilitat d’Oriol Amorós, ERC és el partit que dirigeix la secretaria per a la Immigració, que impulsa el Pacte Nacional per la Immigració.

El PP ha triat de responsable l’argentina Susana Clenicci, regidora de Llavaneres, que posa en relleu que “el PP treballa pels immigrants a través d’un immigrant que ha passat els mateixos problemes” i vol “fer – se conèixer entre els diferents col·lectius”.

Finalment, ICV té des de fa un any com a responsable d’immigració el peruà Ernesto Carrión, que assenyala que la reivindicació del dret de vot és una de les seves prioritats per aconseguir “una societat plural, en què la diversitat és un element positiu de cohesió”. “On altres veuen immigrants, nosaltres hi veiem ciutadans”, sintetitza.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)