Crisi al 'top manta'

CIVISME

Avui, Mireia Rourera, 01-12-2008
Els venedors il·legals admeten la caiguda de les vendes El setge de la Guàrdia Urbana als immigrants que s’hi dediquen s’accentua per Nadal
Confien que es comprin més bosses falsificades, un dels seus 'productes estrella'

Els joves immigrants d'origen subsaharià que es dediquen a la venda ambulant de, sobretot, bosses falsificades, els coneguts top manta, també noten la crisi. "No estem venent res", asseguren, i expliquen que aquest hivern està sent molt diferent de l'estiu passat, quan, encara que la crisi ja era incipient, la calor i l'allau de turistes els van permetre "fer l'agost". "Però ara no. La gent es nota que no gasta absolutament res", expliquen dos joves que, diàriament, recorren amb un grup d'una desena d'immigrants més les zones on se solen col·locar: el passeig de Gràcia, la plaça de Catalunya, el port i el Maremàgnum. La seva situació també és cada dia pitjor per l'assetjament a què, segons diuen, els sotmet la Guàrdia Urbana. Per això sovint es desplacen a les ciutats veïnes de Badalona i Santa Coloma de Gramenet.

Tot i que és molt difícil de posar - hi una xifra, hi ha al voltant de 200 homes subsaharians, la majoria joves, que es dediquen a la venda ambulant pels carrers de la capital catalana. Quasi tots procedeixen del Senegal i van venir a Europa en pastera. La majoria van arribar fa entre un any i un any i mig a les illes Canàries però, en no poder ser retornats als seus països, les autoritats els van dur en avió fins a Barcelona. "Ens van donar uns papers perquè ens estiguéssim aquí sis mesos", diu un d'ells, que suposa que continuarà en aquesta ciutat després d'aquests teòrics sis mesos.

Les vendes al carrer d'aquests immigrants també es veuen afectades per les baixes temperatures - perquè la gent no s'atura - , però, sobretot, per la vigilància de la Guàrdia Urbana. "Sempre hi ha agents d'uniforme i els secretes controlant - nos", explica un d'ells.

La Guàrdia Urbana de Barcelona assegura que ara la seva percepció és que no hi ha més top manta que fa un any, i confirma que aquests senegalesos són el gruix dels venedors ambulants de la ciutat. Tot i que és veritat que hi ha alguns grupets de magribins i d'asiàtics, en cap cas no hi ha ni xinesos ni pakistanesos. Aquests altres col·lectius, a diferència dels subsaharians, que venen bosses, s'especialitzen més en mocadors o cinturons. "La venda al carrer de CDs o DVDs ara ja és residual", explica l'intendent de la comissaria de l'Eixample, Sergi Amposta.

Aquesta situació de molt poques vendes podria canviar ara per les festes de Nadal i Reis, perquè se suposa que els compradors, amb menys diners, potser es decantaran per algun dels productes del top manta. En això hi confien els venedors, tot i que, per la seva banda, la policia municipal intensificarà el seu dispositiu de vigilància en aquestes dates.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)