Odi entre veïns

Est

Avui, Paco Soto, 24-11-2008

CONFLICTE · Els extremistes de dreta hongaresos i eslovacs provoquen tensions entre els dos Estats i demanen el trencament de relacions diplomàtiques QUEIXES · La minoria magiar al sud d’Eslovàquia es considera discriminada per Bratislava ÀRBITRE · La UE es mostra disposada a mediar en el conflicte

Hongria i Eslovàquia són dos països membres de la UE i de l’OTAN que han viscut durant quaranta anys sota una dictadura comunista prosoviètica. A Hongria hi governa per segon cop des del 2006 el Partit Socialdemòcrata (MSZP) de Ferenc Gyurcsány, en coalició amb els liberals de l’Aliança de Demòcrates Lliures (SZDSZ). A Eslovàquia, també hi governa des del 2006 un partit socialista, l’SMER del primer ministre Robert Fico, però ho fa amb dues formacions d’extrema dreta: el Partit Nacionalista Eslovac (SNS) i el Moviment per una Eslovàquia Democràtica (HZDS).

La demagògia, el populisme, la mentida i la corrupció han estat una constant entre certs governants postcomunistes a tots dos països, on els nostàlgics del feixisme i del nazisme i els militars racistes consideren que els carrers de Budapest i Bratislava els pertanyen, tot i trobar – se davant seu joves radicals d’esquerra disposats a fer – los la vida més difícil. En aquest context, els ultres de tots dos països fa setmanes que es barallen.

La frontera de Schengen entre Eslovàquia i Hongria, a la part que separa els dos Estats amb Ucraïna, va ser bloquejada recentment per un nombrós grup de caps rapats hongaresos, membres del partit ultra Jobbik. Protestaven per la detenció d’una trentena de membres de la Guàrdia Hongaresa – una milícia de xoc de Jobbik encarregada de defensar Hongria en el terreny físic, moral i intel·lectual – durant un partit de futbol del campionat eslovac celebrat a Dunajská Streda, una ciutat del sud d’Eslovàquia que és el centre de la minoria hongaresa.

La policia va actuar amb extrema duresa i això no va agradar al govern de Budapest i va posar en estat d’alerta els extremistes eslovacs, que d’aleshores ençà no han parat d’insultar els hongaresos. La ultradreta d’Eslovàquia assegura que els hooligans hongaresos perjudiquen les relacions eslovaco – hongareses i el líder del governant SNS, Ján Slota, demana a Bratislava que trenqui relacions diplomàtiques amb Budapest.

Segons molts especialistes, l’origen del conflicte està en el fet que després de la I Guerra Mundial i l’enfonsament de l’Imperi austro – hongarès, el tractat de Trianon del 1920 va cedir bona part d’Hongria a Eslovàquia, i arran dels arbitratges de Viena, el 1938, Bratislava va haver de tornar a Budapest bona part dels territoris del sud i de l’est.

Al sud d’Eslovàquia encara hi viu una comunitat important (el 10% de la població) de ciutadans de cultura magiar que no és reconeguda com a tal per Bratislava. A la ciutat de Dunajská Streda, gairebé el 80% de la població és d’origen hongarès. Les tensions són freqüents i els nous manuals escolars eslovacs han generat la reacció dels representants polítics de la minoria hongaresa, que protesten perquè a les zones del país culturalment magiars, els manuals només estan escrits en eslovac. El primer ministre, Robert Fico, s’ha oposat a retirar aquests manuals.

La UE s’ha mostrat disposada a intervenir en el conflicte i alguns polítics txecs, entre els quals el titular d’Exteriors, Karl Fürst Schwarzenberg, i el líder de l’oposició democristiana, Jiri Paroubek, s’han ofert a actuar d’intermediaris. Fico i Gyurcsány van firmar fa alguns dies a la ciutat eslovaca de Komárno una declaració comuna expressant l’oposició a qualsevol extremisme, xenofòbia, intolerància, xovinisme, nacionalisme i violència.

Cadena humana

Segons algunes fonts, els dos mandataris van intentar apaivagar l’ànim, però no van poder evitar criticar – se mútuament, i a Hongria l’oposició de dretes (FIDESZ) creu que si el primer ministre eslovac volgués lluitar de debò contra l’extremisme i el feixisme, trencaria els lligams amb el seu soci de coalició Ján Slot. Malgrat la tensió, aquesta setmana dos partits ecologistes d’Hongria i d’Eslovàquia han organitzat una cadena humana entre tots dos països per expressar el desig de reconciliació.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)