Sí del Senat italià al polèmic decret de reforma educativa

Avui, Jordi Mumbrú, 30-10-2008

A ningú li va tremolar el pols. Malgrat el rebuig frontal dels partits de l’oposició i les contínues protestes dels estudiants, el govern de Silvio Berlusconi va defensar ahir punt per punt la polèmica reforma de l’ensenyament. El text ja tenia el sí de la Cambra dels Diputats i ahir va aconseguir el sí del Senat. El decret ja és llei.

La reforma afecta des de l’ensenyament de primària fins a les universitats i el seu principal objectiu és retallar la despesa pública. S’eliminaran 87.000 llocs de treball, es tancaran els centres que estiguin més allunyats, hi haurà més alumnes per classe i es faran menys hores al llarg de la setmana. Pel fa a la universitat, s’estalviaran 8.000 milions d’euros en tres anys, una davallada d’ingressos que afectarà les nòmines dels professors i les condicions dels estudiants, sobretot aquells que necessiten material per investigar.

A més de la retallada econòmica, el text preveu també que els alumnes de primària passin a tenir un únic mestre per a totes les matèries (llevat de religió, informàtica i anglès), que se n’avaluï el comportament a classe i que els alumnes immigrants facin un examen d’italià quan arribin a l’escola. Si no el superen, en lloc d’anar a la classe que els pertocaria, hauran de fer un curs per conèixer la llengua i els costums del país.

Xocs entre estudiants

Com durant tota la setmana, els alumnes es van tornar a manifestar ahir per tot el país i, per primer cop, hi va haver enfrontaments a Roma entre els estudiants d’extrema dreta i els antifeixistes.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)