Els pares, a la presó pels delictes comesos pels fills

SUCCESSOS

Avui, Jordi Alcover, 19-10-2008
Nova estratègia dels Mossos i la Fiscalia contra els romanesos que inciten menors a robar
Els menors van cometre 46 robatoris al barri de la Salut de Badalona

Els Mossos d'Esquadra de Badalona han traçat una nova estratègia de persecució legal contra una xarxa de nou pares d'origen gitano romanès que obligaven els seus fills a robar. Una operació coordinada conjuntament amb la Fiscalia de Menors ha permès a la policia acusar - los dels delictes comesos pels seus fills, és a dir, de robatori per autoria mediata.

Es tracta d'un fet insòlit a Catalunya, que només té uns antecedents semblants a Barcelona l'any 2006, quan es va poder actuar contra uns pares que també induïen els seus fills a robar acusant - los d'abandonament de menors i d'apoderar - se d'un botí d'objectes robats. Però tot i això, mai cap pare havia estat acusat com ara d'una autoria mediata, és a dir, de ser l'autor d'un delicte havent utilitzat una tercera persona, en aquest cas, el seu fill.

Força i intimidació

Segons l'intendent de la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Badalona, Bernat Baró, aquests robatoris amb força i intimidació - un total de 46 en un mes - comesos per aquests nens al barri de la Salut havien generat molta alarma social. Es dóna el cas que actuaven en un radi d'un quilòmetre de la plaça Salvador Allende contra els mateixos veïns del seu carrer. Això encara havia creat més sensació d'inseguretat.

A més, quan la policia detenia els nens no podien fer res perquè no se'ls podia imputar cap delicte, ja que la majoria eren menors de 14 anys. "La situació es repetia i fins i tot els pares quan anaven a buscar els seus fills a comissaria feien comentaris sorneguers, com si no teníem altra feina a fer", explicava ahir l'intendent, Bernat Baró.

En els robatoris, a través d'una estrebada a bosses i penjolls, s'utilitzava violència i intimidació. Les víctimes eren dones grans, fins i tot alguna amb minusvalidesa. En total, el valor del material robat interceptat per la policia ascendeix a 14.300 euros.

Dels nou pares detinguts que van passar a disposició judicial, set van ingressar a la presó dijous passat. Es tracta de quatre matrimonis d'entre 31 i 54 anys i una dona de 55 anys que vivia sola. La majoria són romanesos i tenien com a principal font d'ingressos el botí dels robatoris que cometien els menors.

Mentrestant, els nou menors - d'entre 7 i 14 anys - als quals se'ls ha pogut atribuir els robatoris estan a càrrec de la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) de la Generalitat.

L'intendent de la comissaria dels Mossos de Badalona, Bernat Baró, va afirmar que ell és partidari de rebaixar l'edat penal fins als 12 anys, perquè d'aquesta manera es pugui condemnar des "d'un vessant pedagògic" aquests menors. Segons va explicar, hi ha "una necessitat imperiosa" en ciutats com Badalona, perquè l'edat dels delinqüents nouvinguts cada vegada és més baixa i els pares s'aprofiten d'aquest "buit legal".

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)