Més pressió per aïllar el racisme als estadis

Futbol

Avui, Redacció, 15-10-2008

FRONT · FIFA, UEFA i federacions nacionals han endurit els últims anys les sancions per actes de xenofòbia REINCIDENT · El Calderón ja va rebre una multa de Competició el 2005 pels insults a Kameni

La UEFA ha volgut deixar clar que el motiu principal pel qual ha clausurat el Vicente Calderón ha estat la “falta de respecte” de l’Atlètic de Madrid a la seva política de “tolerància zero” amb les conductes violentes o racistes. Segons William Gaillard, portaveu del màxim organisme futbolístic europeu, durant el partit contra l’Olympique de Marsella “es van registrar nombrosos càntics contra jugadors que no eren blancs i també hi va haver problemes amb seguidors amb minusvalideses que van comprar la seva entrada i no se’ls va acomodar en zones amb visibilitat”.

Fa ja uns anys que tant la FIFA com la UEFA, amb la col·laboració de la majoria de les federacions nacionals, van endurir de forma notable les sancions de tots els actes relacionats amb el racisme o la xenofòbia. L’any 2004, per exemple, la Comissió Disciplinària de la FIFA va multar la Federació Espanyola (FEF) amb 60.000 euros pels incidents racistes durant l’Espanya – Anglaterra que es va disputar al Bernabéu, alhora que va advertir que en cas de reincidència la selecció estatal hauria de disputar un o més partits a porta tancada. Van ser precisament aquests incidents els que han mogut ara l’Associació Anglesa de Futbol (FA) a sol·licitar que l’amistós previst entre els dos equips no es disputi al Bernabéu.

La FA, curiosament, és la que ha rebut la multa més elevada imposada fins ara per la UEFA: 99.000 euros per la conducta racista dels seus seguidors i invasió de camp en el partit disputat a Sunderland contra Turquia l’abril del 2003.

L’Atlètic de Madrid ja sap el que és rebre una sanció per aquests motius. Va ser de 6.000 euros i l’hi va imposar l’any 2005 el Comitè de Competició de la FEF a causa dels crits racistes que es van sentir a les graderies del Calderón en un partit de Lliga contra l’Espanyol disputat el 27 de novembre de 2005.

Competició va aplicar l’article 125.bis per sancionar els insults racistes de què va ser objecte el porter blanc – i – blau Kameni. En la sentència s’apuntava que al voltant de 500 persones situades en el fons sud van imitar “els sons dels micos” cada vegada que tocaven la pilota “jugadors de color” de l’Espanyol.

El 2006, la UEFA va voler fer un nou pas endavant en la lluita contra el racisme i va avisar de les noves i més estrictes sancions “de cinc partits de suspensió o una inhabilitació per un temps específic a qualsevol que insulti la dignitat humana d’una persona o grup, ja sigui pel color de la seva pell, raça, orígen ètnic o religió”. En aquest mateix 2008, el París Saint Germain ha estat exclòs de la pròxima Copa de la Lliga francesa perquè un grup de seguidors van desplegar una pancarta ofensiva en referència al lloc d’origen dels aficionats rivals.

També cal recordar que l’agost passat la UEFA va imposar una sanció a l’Honved de Budapest, de jugar a porta tancada el seu pròxim compromís europeu, pel comportament racista dels seus seguidors. Alguns aficionats de l’equip hongarès van instal·lar en una de les graderies de l’Estadi Bozsik una gran pancarta amb lemes racistes en el partit de la Intertoto disputat el 26 de juliol contra l’Sturm Graz i que va acabar amb la victòria del conjunt austríac per 1 – 2.

Més recentment, la FIFA acaba de multar amb 30.000 francs suïssos Croàcia pels actes racistes que es van detectar el passat 10 de setembre durant el partit jugat a Zagreb entre la selecció balcànica i Anglaterra (1 – 4), de classificació per al Mundial 2010.

El màxim organisme mundial va adoptar la decisió després d’investigar els incidents que van tenir lloc al minut 61, quan el jugador anglès de color Emile Heskey va rebre insults relacionats amb la seva raça des de les graderies després d’haver estat amonestat per l’àrbitre eslovac Lubos Michel per una dura entrada sobre el capità croat, Niko Kovac.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)