Les presons catalanes ja superen els 10.000 interns

JUSTÍCIA

Avui, Mireia Rourera, 14-10-2008
La població reclusa arriba a 10.034 persones
La consellera sosté que les previsions se superen per poc i manté que en aquesta legislatura es licitaran quatre presons més

La població reclusa a Catalunya ja ha superat els 10.000 interns. En concret i a dia d'ahir als centres penitenciaris catalans hi havia un total de 10.034 presos, 639 més que el desembre del 2007.

El departament de Justícia havia estimat arribar als 10.000 a finals d'any però la realitat - traduïda en diverses operacions policials que han comportat molts ingressos, segons va explicar ahir la consellera Montserrat Tura - ha fet superar les previsions.

"Només s'han superat les previsions aquest trimestre i no crec que sigui per començar a dir que el sistema trontolla", va mantenir la consellera. Segons Tura, "anem per bon camí". Va especificar que amb la presó Brians II, oberta el juny del 2007, ja es va descongestionar molt els centres catalans, sobretot la Model, i que amb la pròxima obertura dels Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, encara es descongestionaran més. De fet, la Model, que a dia d'ahir tenia 1.917 reclusos, havia arribat a tenir - ne 2.066, quan la capacitat òptima és de 1.100 places.

Tura va voler ser optimista i va recordar que en els propers mesos també entrarà en funcionament el centre de joves Quatre Camins, a la Roca del Vallès, i que ja s'està construint el centre Puig de les Basses a Figueres, que substituirà les presons de Figures i Girona.

En tot cas va confirmar que els nous centres previstos - el del Catllar a Tarragona, el de preventius a la Zona Franca de Barcelona, el de dones a Sant Llorenç d'Hortons i el dels Plans a Tàrrega - es licitaran en el decurs d'aquesta legislatura, tal com s'havia previst. "Aquestes són obres molt importants i molt grans que no es veuran afectades per la crisi", va assegurar.

El creixement constant de la població reclusa a Catalunya no té fre des de l'any 2000. Aquest any, en tan sols un semestre, ha augmentat un 4,788%, quasi quatre punts més que l'augment de la població en general.

L'Estat espanyol és el país de la Unió Europea amb més presos per cada 100.000 habitants, amb una ràtio de 161. A Catalunya, la ràtio és de 137. Més del 40% dels reclusos són immigrants.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)