Els austríacs voten avui després del naufragi de la gran coalició

Avui, Redacció, 28-09-2008
Socialdemòcrates i conservadors, que van trencar l’aliança al juliol, afronten una dura pugna a les urnes
Els sondejos registren un alt índex d'indecisos i un avenç espectacular dels partits d'ultradreta

Més de sis milions d'electors austríacs estan convocats avui a les urnes per renovar el Parlament, després del fracàs del govern de gran coalició socialdemòcrata - conservadora que al juliol va posar fi a vint mesos de poder compartit. La causa d'aquell trencament van ser les divisions internes sobre la reforma fiscal i la manera de fer front a l'augment del cost de la vida.

En vigílies dels comicis, prop d'un milió d'austríacs no tenien decidit encara quina de les deu llistes en joc votaran. Els sondejos vaticinen una nova pugna entre els dos grans partits, el socialdemòcrata (SPÖ) i el conservador (ÖVP). L'única certesa, sempre segons les enquestes d'opinió, és que cap dels dos aconseguirà superar la barrera del 30% dels vots, xifra que representaria el seu pitjor resultat des del final de la Segona Guerra Mundial.

Per contra, les eleccions permetran una remuntada de l'extrema dreta de l'FPÖ, que podria tornar a obtenir el tercer lloc a nivell federal, com ja va passar als anys 90 i a principis de l'actual dècada. Segons els sondejos, el líder de l'FPÖ, Heinz - Christian Strache, podria arreplegar fins al 20% dels sufragis (contra l'11% del 2006). L'altre partit d'ultradreta - l'Aliança per al Futur d'Àustria (BZÖ), de Jörg Haider, president de l'Estat federat de Caríntia i antic líder de l'FPÖ - podria duplicar els vots fins a obtenir el 8%. Els Verds es quedarien en un quart lloc.

La campanya electoral va tenir un moment espectacular dimecres passat, quan, després de 20 mesos de paràlisi, el govern i els diputats van celebrar una sessió maratoniana conjunta al Parlament. El resultat d'aquesta macroreunió va ser l'aprovació, a primeres hores de dijous, d'un imponent paquet de mesures, dotat amb prop de 3.000 milions d'euros, per fer front a l'encariment dels preus. Govern i oposició van aprovar ajudes per als jubilats i els més necessitats, mentre que l'abolició dels drets d'inscripció a la universitat (746 euros per any) - promesa electoral dels socialdemòcrates - va obtenir llum verda amb el vot de l'SPÖ i dos partits opositors: l'FPÖ i els ecologistes.

Candidat sense carisma

Els socialdemòcrates presenten com a cap de cartell el seu nou líder, Werner Faymann, de 48 anys, que substitueix el canceller Alfred Gusenbauer, a qui els militants han retret falta de decisió al capdavant del govern de coalició.

Els conservadors acudeixen a les urnes sota la batuta del vicecanceller i ministre de Finances, Wilhelm Molterer, un polític amb poc carisma. n

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)