Evangelització i immigració, prioritats del bisbe de Lleida

RELIGIÓ

Avui, Joan Tort, 22-09-2008
Joan Piris evita la polèmica amb Barbastre per les obres d’art del Museu Diocesà en la presa de possessió
El nunci també esquiva l'afer

El nou bisbe de Lleida, Joan Piris i Frígola, va anunciar ahir en la seva presa de possessió alguns objectius del seu mandat, com l'evangelització i l'atenció als immigrants. En la seva primera homilia va voler fer "una explícita salutació a tots aquells immigrants que s'han hagut de desplaçar forçosament a les nostres terres buscant assegurar una millor forma de vida i als quals hem d'acollir i ajudar a viure amb la dignitat deguda a tot fill de Déu". Igualment, va repetir diverses vegades que una de les seves principals missions és l'evangelització, gestionant la pluralitat i sumant esforços perquè "totes les sensibilitats se sentin acollides i compreses".

Alguns potser esperaven alguna referència al litigi per l'art sacre entre la diòcesi de Lleida i la de Barbastre - Montsó, però no va ser el dia, potser per la presència de bisbes aragonesos i per la presidència de l'acte del nunci del Vaticà Manuel Monteiro de Castro. Aquest darrer en una breu benvinguda en català va elogiar la feina feta pel fins ara administrador apostòlic de Lleida, Xavier Salinas, i va encoratjar el nou prelat lleidatà "a una fecunda i feliç missió en aquesta estimada terra catalana". L'arquebisbe de Tarragona i president de la Conferència Episcopal Tarraconense, Jaume Pujol, també va parlar de la unitat de totes les esglésies, "també les catalanes i no per raons polítiques, sinó esclesiàstiques i pastorals".

Unes 1.500 persones van omplir la Catedral Nova de Lleida en la presa de possessió de Joan Piris, visiblement emocionat en alguns moments, després de 7 anys com a prelat de Menorca i coincidint amb el seu 45è aniversari de l'ordenació sacerdotal. Piris té 69 anys i és fill de Cullera (País Valencià). Tres cardenals, tres arquebisbes, 25 bisbes i els abats de Montserrat i Poblet, van acompanyar Piris en aquest acte.

"Mà esquerra"

Les autoritats civils tampoc no hi van faltar, encapçalades pel vicepresident Josep - Lluís Caord - Rovira, que va destacar l'elecció d'un bisbe de parla catalana. Carod va felicitar Piris i li va desitjar "sort, encert, paciència i, irònicament, també li he demanat mà esquerra".

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)