Ensenyament

Un estudi demostra que els alumnes catalans estan per sota de la mitjana europea

Avui, Agències, 18-09-2008

Un nou estudi de la Fundació Jaume Bofill, presentat aquest dimecres pel catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Ferran Ferrer, i pel director de la Fundació, Jordi Sànchez, alerta dels mediocres resultats dels estudiants catalans, en especial, dels que assisteixen a l’escola pública i dels immigrants.

L’escola pública, penúltima en la llista de l’OCDE
L’estudi posa en evidència que l’escola pública és incapaç d’afrontar l’atenció dels alumnes de nivell socioeconòmic més baix i la immigració. L’escola pública ocupa el penúltim lloc de la llista –només per davant de Grècia, integrada pels països de l’Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), en les puntuacions mitjanes de ciències, matemàtiques i comprensió lectora.

Els resultats de l’escola concertada tampoc són satisfactoris, tot i que el 25% de l’alumnat de 15 anys que va a la pública es troba en risc greu de fracàs escolar, davant d’un 10% dels que assisteixen a col·legis concertats.

Desigualtat educativa entre els natius i els immigrants
La situació més preocupant, segons l’estudi, és l’"elevadíssima desigualtat d’oportunitats educatives" entre l’alumnat natiu i l’immigrant, ja que Catalunya és el país de la mostra estudiada que proporciona menys oportunitats als alumnes immigrants. Per aquest motiu, la Fundació assegura que l’escola “s’ha equivocat” en la manera de tractar la diversitat cultural a les aules.

Com a mesures correctores, Ferrer ha apuntat la necessitat de donar prioritat a l’acció educativa sobre l’alumnat amb més dificultats d’aprenentatge. A més, creu que s’ha de millorar la preparació dels docents que atenen la immigració, i convertir les aules d’acollida en un instrument fonamental de l’acció educativa. Tot i això, ha recomanat a la Generalitat realitzar un diagnòstic de la situació abans d’implantar mesures com els Espais de Benvinguda Educativa (EBE).

Catalunya per sota d’Europa també en excel·lència
L’estudi també mostra dades especialment preocupants pel que fa a l’excel·lència dels alumnes catalans. Només un 4,6 dels estudiants de 15 anys té un nivell alt de competència científica, fet que situa Catalunya cinc punts per sota de la mitjana europea, i més de 16 punts per sota de Finlàndia, el país que compta amb més alumnes amb bones aptituds per la ciència.

Només un 3’1% dels alumnes catalans han demostrat tenir un alt nivell de comprensió lectora. Aquesta xifra també situa el sistema educatiu català a la cua de la llista integrada pels països de l’OCDE. Només l’Estat espanyol obté una puntuació inferior. En relació amb la mitjana de tots els països Catalunya es queda sis punts per sota.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)