Rajoy tensa de nou el debat sobre immigració i ocupació

Avui, M.O., 16-09-2008
Critica que molts estrangers cobrin l’atur mentre espanyols busquen feina fora de l’Estat
Acusa el govern central de traspassar més competències al País Basc a canvi del suport del PNB als pressupostos

El debat sobre la immigració va tornar a originar ahir una nova polèmica; aquest cop a càrrec del president del PP, Mariano Rajoy. Durant la junta directiva del seu partit, el líder dels conservadors va manifestar que l'Estat espanyol està tornant a temps passats amb molts estrangers cobrant l'atur i ciutadans espanyols que demanen treballar fora de l'Estat.

Rajoy va cridar el gabinet de Zapatero a actuar i governar i no quedar - se només en unes declaracions que, al seu parer, "no estan malament", en al·lusió al ministre de Treball, Celestino Corbacho, que havia apuntat que les contractacions d'immigrants en origen "s'acostaran al punt zero" l'any 2009 si no canvien les circumstàncies. "Hi ha 180.000 estrangers cobrant l'atur i 20.000 andalusos que han demanat feina a la verema francesa", va afegir.

Els socialistes no van trigar a respondre - li. El vicepresident econòmic de l'executiu central, Pedro Solbes, va recordar - li que a Espanya el criteri de la nacionalitat no es té en compte per elegir a un treballador o a un altre i que en una economia globalitzada aquestes coses passen. El secretari de política local del PSOE, Antonio Hernando, va instar Rajoy a aclarir si ell és partidari que els immigrants en situació legal a Espanya cobrin l'atur. Per a ell, pot semblar que defensa una posició "molt xenòfoba".

Canviar cromos

El líder del PP, d'altra banda, no va desaprofitar la recerca que ha iniciat el govern central per buscar suports als comptes de l'Estat per fer més palesa la debilitat parlamentària del PSOE i va alertar el govern de Zapatero que els pressupostos de l'any que ve no estan "per canviar cromos" amb el PNB, i rebre suports parlamentaris "a canvi de transferències" a Euskadi, perquè l'objectiu únic, segons ell, dels comptes és abordar la crisi. En un altre moment de la seva intervenció, va fer referència a l'Estatut. Rajoy sosté que la funció d'un president de govern "no és redactar Estatuts d'Autonomia".

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)