Paguen justos per pecadors

Immigració

Avui, Sònia Pau, 05-09-2008

CRÍTICS · Les associacions d’immigrants lamenten que Corbacho insisteixi a fer – los culpables de la crisi i l’atur INEFICAÇ · SOS Racisme alerta que el govern central llança cortines de fum i promou la xenofòbia

Les declaracions del ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, amb la proposta de tancar el sistema de les contractacions en origen es van interpretar ahir en to d’amenaça des de les entitats d’immigrants. Amenaça perquè asseguren que no és la solució al creixement de l’atur i perquè, un cop més, se senten culpabilitzats d’una situació de crisi de la qual no es cansen de repetir que els treballadors immigrants són uns afectats més i no pas la causa. “Una mesura com aquesta tindria una conseqüència mínima sobre l’arribada total d’estrangers i que el ministre la llanci així, de cop, em fa pensar que la crisi és molt més greu del que ens havien dit fins ara”, reflexionava ahir el president del Casal Argentí de Catalunya, Diego Arcos, que va afegir que ja no és nou voler fer pagar justos per pecadors.

Un interrogant més. Un interrogant que s’afegeix a les anunciades restriccions al reagrupament i als incentius per als estrangers en atur que vulguin tornar al seu país d’origen. A l’expectativa de com es farà realitat el que Corbacho va deixar anar, gairebé per casualitat, dimecres, al final de la roda de premsa per explicar com havia anat una reunió amb sindicats i patronal, el president de Fedelatina, Javier García Bonomi, planteja que és evident que hi ha un problema estructural en la situació econòmica però considera que el govern deixa anar números i no pas solucions. “Tot plegat és fum”, conclou.

García Bonomi recorda que els contractes en origen eren per cobrir llocs de feina que ningú volia. “És evident que una empresa no fa l’esforç econòmic i burocràtic que representa anar a buscar persones, formar – les i portar – les si aquí ja les té – reflexiona – . Això és de sentit comú”. Posa l’exemple, però, d’una popular cadena de moda que va anar a buscar dependentes a Colòmbia i l’experiència li ha funcionat la mar de bé. I insisteix que tot plegat és parlar d’"un percentatge ridícul que no és la solució a l’atur".

L’atracció del mercat laboral

En la mateixa línia, des de SOS Racisme, Isabel Martínez va criticar la “incapacitat” de Corbacho per presentar fórmules reals per combatre l’atur i va lamentar que el ministre torni a la càrrega fent culpable la immigració de la mala situació de l’economia. “Són barbaritats que arriben a la ciutadania i fer demagògia pot ser molt perillós”, va afegir. La portaveu de SOS Racisme a Catalunya està convençuda que en un marc de crisi com l’actual es regula pràcticament sola l’arribada d’immigració: “Tenim prou anys d’experiència per saber que arribava gent perquè sabia que trobaria feina. Això està canviant”.

Les preguntes es repeteixen: ¿Els autòctons voldran fer les feines del camp, on majoritàriament hi ha immigrants? o ¿La proposta de retallada del ministre deixa al marge anar a buscar metges i infermeres a l’Argentina i a Colòmbia? “Ens estem acostumant a escoltar idees que no sabrem on aniran a parar”, indica el president del Casal Argentí, que reconeix que els col·lectius d’immigrants no saben gaire bé cap on aniran les noves polítiques del govern de Zapatero.

Preocupació, sorpresa, desencís i emprenyada. Eren les sensacions que traspuaven ahir entre els col·lectius d’immigrants.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)