Els agents socials dubten de l'efectivitat del pla Corbacho

Avui, Xavier Alegret, 05-09-2008

PERILL Sindicats i empresaris temen que no es trobin aturats per a les feines que fan els immigrants que es busquen fora MATISA Serna diu que “sempre hi haurà casos en què es necessitarà contractar en origen”

L’anunci del ministre espanyol de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, de reduir dràsticament la contractació en origen d’immigrants si continua creixent l’atur ha generat controvèrsies entre els agents socials. Ahir, sindicats, empresaris i fins i tot el departament de Treball de la Generalitat van expressar els seus dubtes sobre si el pla Corbacho servirà per reduir l’atur, ja que no tenen clar si els aturats podran i voldran cobrir els llocs de treball que ocupen els immigrants contractats en origen.

La secretària general de la USOC, Antònia Gil, va valorar que és “comprensible que es pensin polítiques per reduir l’atur”, però va explicar que “eliminar la contractació en origen pot fer que quedin llocs de treball sense cobrir”. El responsable d’immigració de CCOO de Catalunya, Ghassan Saliba, va explicar que “hi ha sectors, com l’hoteleria, el servei domèstic i la neteja, que necessiten treballadors i la gent d’aquí no volen fer aquestes feines”. A més, va afegir que la situació del mercat de treball “és molt més complexa, no es pot culpar els immigrants de l’atur”.

La por dels pagesos

L’agricultura és un dels sectors que més contractacions en origen necessita per a les diverses campanyes de recollida – de fruita, la verema, etc. – . El responsable de temporers de la Unió de Pagesos, Joan Josep Vergé, va dir que els pagesos “estan disposats a contractar gent en atur, però malauradament són una minoria”, perquè costa trobar gent disposada a treballar en campanyes com la de la fruita. “Volem que algú ens garanteixi que tindrem temporers”, va demanar Vergé, que va afegir que esperen formar part de les excepcions de què va parlar Corbacho, ja que existeixen convenis de mínims amb altres països.

La dificultat per trobar temporers l’han experimentat recentment en la campanya de la fruita a Lleida. Segons dades del departament de Treball, es va trucar a 1.583 aturats perquè hi treballessin i només 559 ho van acceptar.

Pel que fa als empresaris, fonts de la patronal Foment del Treball van recordar que les ocupacions de difícil cobertura continuen existint perquè no es troba gent amb la formació adient ni gent per fer les feines menys remunerades.

Entre els agents socials, només la UGT de Catalunya creu que el pla serà efectiu. La seva secretària de política institucional, Eva Granados, creu que “ara hi ha més atur i la gent vol treballar”. A més, va recordar l’augment de l’endeutament de les famílies en els últims anys.

Des de la Generalitat, la consellera de Treball, Mar Serna, va coincidir amb Corbacho en la necessitat de prioritzar els aturats abans que contractar en origen, però va matisar que aquest tipus de contractació no s’ha de reduir dràsticament sinó adaptar – la a les necessitats del mercat de treball. “Sempre hi haurà casos en què continuarem necessitant la contractació en origen”.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)