Més herois de Santa Pola

Immigració

Avui, Redacció, 23-08-2008

LLEI DEL MAR · El pesquer alacantí ‘Clot de l’Illot’ rescata 49 immigrants davant de Líbia TENSIÓ · Els rescatats es van negar a desembarcar quan van arribar a Trípoli

La història del Francisco y Catalina – història que va commoure mig món el juliol del 2006 quan el pesquer de Santa Pola (Alacant) va rescatar 51 subsaharians en aigües de Malta – s’ha tornat a repetir. El Clot de l’Illot va rescatar dijous 49 persones, entre les quals hi havia dones i criatures, que havien naufragat en aigües internacionals davant de Líbia. En aquest cas, però, la història va ser més curta, perquè mentre que el Francisco y Catalina va trigar vuit dies a aconseguir que les autoritats malteses autoritzessin la tripulació atracar a La Valletta, on els immigrants van desembarcar, el Clot de l’Illot va desembarcar – los ahir al port de Trípoli.

El pesquer va rebre l’autorització per atracar ahir a la matinada, però el final de l’aventura tampoc va ser fàcil perquè 33 dels immigrants d’origen somali es negaven a baixar. L’armador del pesquer, José Ruso, va explicar que eren joves entre 16 i 18 anys que estaven “nerviosos i agressius” i havien arribat a amenaçar de cremar el vaixell. Finalment, les autoritats líbies van negociar amb ells i van accedir a sortir.

La tripulació del pesquer de Santa Pola va trobar – se els 49 immigrants en molt mal estat en una pastera mig desinflada. Feia deu dies que navegaven. L’illa italiana de Lampedusa es va negar a acollir – los, però es va fer càrrec de dos que estaven greus i els va evacuar amb helicòpter. La resta van pujar al Clot de l’Illot, que els va traslladar fins a Trípoli.

Festes en família

Ara els onze membres de la tripulació confien de poder aprofitar els últims dies de pesca per tornar a Santa Pola i celebrar en família les festes patronals de la Mare de Déu de Loreto.

Curiosament, quatre pesquers de Santa Pola han rescatat en tres anys cinc pasteres i un total de 128 sensepapers en aigües del Mediterrani, davant de Malta i Líbia. Després del Francisco y Catalina, el Nuestra Madre de Loreto, del mateix armador, José Durá, va rescatar 26 immigrants a la deriva, un dels quals ja estava mort, a 90 milles de Trípoli. Era el 13 de juny del 2007. Al cap de cinc mesos, el mateix vaixell va socórrer quatre tunisians. L’embarcació era a unes 90 milles de Malta i es van trobar un jove de 23 anys flotant a l’aigua. Va explicar – los que viatjava amb tres companys més que s’havien quedat en un petit bot de vela. Els van trobar sans i estalvis després d’hores de recerca.

El mes d’octubre del mateix any el pesquer Corisco, amb bandera portuguesa i seu a Santa Pola, va rescatar una cinquantena d’immigrants que navegaven a la deriva i els va dur fins a Líbia.

Els mariners de Santa Pola respecten la llei del mar, que obliga a rescatar a tothom que es trobi en perill. Són conscients que es poden trobar amb problemes, com ara les dificultats perquè un país accepti acollir – los, però enmig del mar salvar una vida està sempre per sobre de tot.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)