Berlusconi fa balanç

Itàlia

Avui, Jordi Mumbrú, 16-08-2008

ESTRENA · La mà dura contra la immigració i el blindatge judicial del ‘premier’ han marcat l’estrena de l’executiu PRIORITATS · El Cavaliere promet dedicar – se ara a animar l’economia i a abaixar els impostos

El primer recompte. Ja han passat 100 dies des que Silvio Berlusconi va jurar el càrrec com a primer ministre italià. I no ha perdut el temps. Segons els seus, Berlusconi, que aquests dies descansa a la seva mansió de Sardenya, ha redreçat el país i ha donat un govern ferm a una República que anava a la deriva. Els seus detractors, en canvi, l’acusen de racista, d’haver empitjorat la imatge del país davant de tot Europa, d’haver fet més precari el món laboral i d’haver aprovat lleis enfocades a blindar els seus negocis personals.

El que és clar és que, durant aquests 100 dies, Berlusconi ha donat motius de sobres per omplir diaris. Fins ara, el Cavaliere ha concentrat els esforços del seu govern a augmentar les restriccions als immigrants comunitaris i extracomunitaris, reforçar la política de seguretat (fins al punt de fer patrullar els soldats per la ciutat) i a assegurar – se la immunitat – la seva i la dels altres tres alts càrrecs del país – davant de la justícia.

“Màquina de l’Estat eficient”

A partir d’ara, segons una entrevista publicada al diari Il Giornale, propietat del germà de Silvio Berlusconi, el Cavaliere es dedicarà a “reactivar el creixement de l’economia, posar en ordre els comptes de l’Estat” i reduir la pressió fiscal als italians, que són els que més impostos paguen de tot Europa. A l’entrevista, Berlusconi assegura que no ha canviat res del seu programa electoral i manté la promesa d’eliminar l’impost de circulació de vehicles i de donar ajudes econòmiques per a cada fill. Al principi de la legislatura, ja va eliminar l’impost dels béns immobles en l’adquisició de la primera casa. Per aconseguir els diners, diu Berlusconi, cal “fer més eficient la màquina de l’Estat”, que “costa a cada ciutadà prop de 4.500 euros l’any”, mentre que cada alemany paga 3.000 euros anuals per mantenir el seu govern.

Una altra via per reduir les despeses de l’Estat serà, segons Berlusconi, potenciar el federalisme fiscal, ja que permetrà “fer més responsables les administracions públiques”. El federalisme fiscal és una reclamació històrica de la Lliga Nord, la formació populista i xenòfoba d’Umberto Bossi, que va doblar el percentatge de vots a les passades eleccions legislatives del mes d’abril.

A l’entrevista a Il Giornale, Berlusconi també parla d’un tema delicat, el de la companyia de bandera italiana Alitalia, amb pèrdues milionàries i que està en procés de privatització. Segons diu, el govern ja ha trobat un “equip d’emprenedors” que es faran càrrec de l’aerolínia. Finalment, Berlusconi també ha promès que reformarà la justícia, la qual, segons ha dit en diferents ocasions, està en mans de l’"extrema esquerra".

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)