Unió de Pagesos reclama al sector que no contracti treballadors irregulars

Avui, Elisabet Escriche, 14-08-2008
Augmenta el nombre d’estrangers sense papers que busquen feina de temporers
UP vol evitar que es creï un efecte crida

El sindicat Unió de Pagesos (UP) alerta que la crisi econòmica ha fet disparar el nombre d'immigrants sense papers que busquen feina en les diferents campanyes de recollida de fruita que es fan a Catalunya. El sindicat, que no ha quantificat aquest augment, va fer una crida ahir al sector agrari perquè no doni feina a aquest col·lectiu. "S' incorreria en un delicte per contractació irregular, que provocaria un efecte crida", va advertir el responsable de temporers d'UP, Joan Josep Vergé.

Una part important dels irregulars provenen de Romania, que, tot i tenir lliure circulació per la Unió Europea, necessiten uns tràmits i permisos per poder treballar fora del seu país. Segons Unió de Pagesos, els sensepapers són ara a Lleida i es preveu que quan comenci la campanya de recollida de poma de Girona, l'última setmana d'agost, es traslladin cap a l'Empordà i el Gironès. "On més ambulants hi ha és als pobles on la contractació en origen no està funcionant, com Alcarràs", va puntualitzar Vergé.

Mauritània i el Senegal

Per a la campanya de Girona, que s'allargarà fins a finals de setembre, el sindicat ha contractat 462 temporers procedents de Colòmbia, Romania i, per primer any, de Mauritània i el Senegal. Posteriorment, marxaran cap al delta de l'Ebre o a fer la verema a Castella. S'allotjaran en dos apartaments turístics de l'Estartit i en 34 cases particulars.

El dèficit d'allotjament és precisament un dels problemes que més pateix el sector. Unió de Pagesos assegura que, si hi hagués "una bona estructura", es podria contractar més gent i allargar la temporada fins a finals d'octubre. "Per aquesta deficiència s'ha hagut de frenar l'evolució d'algunes explotacions", va assegurar el coordinador nacional del sindicat, Joan Caball, que també va avançar que estan en converses amb ajuntaments per ampliar l'oferta.

Unió de Pagesos espera que la collita sigui "bona". Tot i així, alerta que una part de la collita s'ha vist afectada per les pedregades del mes de maig a l'Alt Empordà i de finals de juliol al Baix Empordà. "Ara toquem ferro perquè es mantingui el preu", va dir Vergé.

Al conjunt de Catalunya, enguany el sindicat ha contractat 7.493 temporers i ha gestionat 79 allotjaments comunitaris i 410 cases particulars. La demarcació amb més demanda és Lleida, amb 4.967 llocs de treball, seguida per Tarragona, amb 1.607, i Girona i Barcelona, amb 457 demandes entre totes dues.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)