Mas renova el compromís amb l'Àfrica

L'estratègia internacional de CiU

Avui, Albert Balanzà, 01-08-2008

VISITA · El líder de CiU torna al continent més pobre sis anys després d’estrenar – se a Costa d’Ivori, quan era conseller en cap PROPOSTA · Planteja al president del Senegal que promourà la inversió econòmica per evitar la fugida dels joves

Sis anys ha trigat el president de CiU a complir la promesa que va fer l’última vegada que va visitar l’Àfrica negra: almenys un cop l’any cal trepitjar aquella terra per ser conscients, des de la mentalitat occidental i sense caure ni en l’ombra del paternalisme, de les dificultats de milions de persones per tirar endavant. Eren altres temps aquells de finals de juliol de 2002. Mas era conseller en cap i va passar quatre dies en viatge oficial a Costa d’Ivori, on va posar la primera pedra de l’Hospital Catalunya, a Bouaké, i va fer amistat amb el president Laurent Gbagbo, que li va deixar una mena d’Ivory Force One, l’avió del president. Cinquanta – cinc dies després va esclatar una guerra que tot just s’ha acabat ara, França va bombardejar aquell avió i, això sí, l’hospital es va aixecar.

Ahir tocava Senegal i viatge llampec, però Mas va aprofitar per renovar el seu compromís posant èmfasi en el debat de la immigració i advertint que cal invertir a l’Àfrica per evitar la fugida forçosa, sobretot dels més joves. Aquest és el missatge que va traslladar al president senegalès, Abdoulaye Wade, i a personalitats del país com l’anomenada Mare Coratge, Yayi Bayam Diouf, presidenta del Col·lectiu de Dones contra l’Emigració Clandestina a Dakar, que va perdre un fill mentre emigrava en una pastera.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)