La UE, dividida pel càstig a qui doni feina a clandestins

Avui, Albert Segura, 25-07-2008

França va tornar a estavellar – se ahir contra Alemanya i sis socis més en el seu intent de castigar amb sancions penals els empresaris que donin feina als immigrants sense papers. El pla de la presidència de torn francesa de la UE per inspeccionar almenys el 5% de les empreses cada any tampoc no els va convèncer. Berlín, Finlàndia, Holanda, Txèquia, Hongria, Polònia i Suècia rebutgen que Brussel·les els mani quin tipus de sancions han d’imposar i els obligui a fer un mínim de controls.

La lluita contra els clandestins torna a dividir els Vint – i – set, que ahir tampoc no es van posar d’acord en la creació d’una targeta blava que permeti als immigrants altament qualificats treballar a la UE. Els ministres d’Interior europeus no van ser capaços de consensuar els requisits – quin nivell de formació i anys d’experiència – que hauran de tenir els extracomunitaris per optar a la versió europea de la targeta verda nord – americana.

Un 5% sense justificació

L’alemany Wolfang Schäuble va advertir que “no està justificat” imposar sancions penals a tota la UE, perquè “hi ha altres formes de lluitar contra la immigració il·legal”. També va rebutjar que Brussel·les obligui a inspeccionar almenys el 5% de les empreses, tot i que inicialment la Comissió Europea defensava el 10%.

El ministre de Treball i Immigració espanyol, Celestino Corbacho, va defensar el càstig als empresaris, perquè “el culpable de la immigració il·legal és el que l’explota”.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)