El Parlament italià aprova la mà dura contra la immigració

Avui, Jordi Mumbrú, 24-07-2008
La nova llei considera delicte i agreujant no tenir documentació i facilita la repatriació dels nouvinguts clandestins
També permet expulsar els estrangers comunitaris que no trobin feina i pis en tres mesos

Mà dura. La dreta italiana va centrar la seva campanya electoral, a l'abril, a denunciar que hi havia molta inseguretat, que aquesta situació la provocaven els immigrants i que, si els votaven, ells la canviarien. Fent servir "els pebrots", va arribar a dir Umberto Bossi, líder de la xenòfoba i federalista Lliga Nord. Pel camí, el govern ha aprovat altres lleis que no eren promesa electoral, com ara la de donar immunitat a Silvio Berlusconi, però al final també ha arribat l'instrument que ha de permetre la mà dura, la llei coneguda com el paquet de seguretat.

El Senat va aprovar ahir, amb 161 vots a favor i 120 en contra, la llei que permet endurir el càstig als immigrants no regularitzats i a qui els ajudi. La mesura ha provocat les crítiques d'organismes internacionals, però al final ha tirat endavant.

Assetjament legal

La base sobre la qual ha estat redactada aquesta llei és que la immigració clandestina és un delicte - que es pot castigar amb penes de sis mesos a quatre anys de presó - i alhora un agreujant davant la llei. Si robes i no tens documentació, segons la lògica de la norma, has comès dos delictes i la condemna ha de ser superior. També serà castigat qui llogui un pis a un clandestí, ja que s'entén que està ajudant una persona que comet un delicte. La llei també inclou un punt, permès per la UE, que obliga els ciutadans comunitaris a trobar feina i lloc on dormir en tres mesos; si no, podran ser expulsats.

El text va ser aprovat gràcies a la majoria que el govern del premier Silvio Berlusconi té tant a la Cambra dels Diputats com al Senat, de manera que el Parlament ja hi ha donat el sí definitiu. Com qualsevol altra llei, ara caldrà també el vistiplau del president de la República, Giorgio Napolitano.

Aquesta polèmica llei és el segon cop que obté l'aprovació del Parlament. En un principi, hi havia un punt que obligava a suspendre els processos que jutjaven delictes comesos abans del 2002, per agilitar la justícia, segons el govern. Aquest punt hauria obligat a suspendre més de 100.000 judicis, entre d'altres, un contra Berlusconi. Després de rebre moltes crítiques, l'equip de govern va modificar el punt i va donar llibertat als jutges per congelar durant 18 mesos els processos que no considerin urgents, per delictes comesos abans del 2006.

Pel que fa als interessos de Berlusconi, la nova norma no canvia res, ja que dimarts se'n va aprovar una altra que dóna immunitat a quatre alts càrrecs de la República, entre ells, al primer ministre.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)