Immigració a la carta

Avui, Àlex Vicente, 08-07-2008

LLUM VERDA La UE dóna suport al pacte en favor d’una acceptació “selectiva” d’extracomunitaris proposat per Sarkozy ESPANYA El text no parla del “contracte d’integració” però prohibeix les regularitzacions massives

França va obtenir ahir una desitjada llum verda al seu projecte de Pacte Europeu d’Immigració, una de les grans prioritats de Nicolas Sarkozy per a la presidència francesa de la Unió Europea (UE) que va començar fa una setmana. El projecte va ser presentat ahir als ministres d’Interior i Justícia dels Vint – i – set, reunits fins avui a Cannes. “El projecte compta amb un gran suport”, va destacar ahir el vicepresident de la Comissió Europea, Jacques Barrot. “Cal una Europa oberta, però amb regles del joc”, va explicar.

La proposta francesa va sortir endavant després de nombroses traves en la negociació del text, en especial per la negativa del govern espanyol a acceptar dos principis: la prohibició d’obrir nous processos de regularització massiva i la creació d’un “contracte d’integració” que obligaria els immigrants a respectar deures i obligacions.

Retocs de Zapatero

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, s’havia negat repetidament a acceptar aquests dos punts i els representants del govern francès es van veure obligats a cedir i suavitzar substancialment totes dues propostes del document final. El text es va acordar in extremis dijous en una reunió conjunta mantinguda a Madrid.

No obstant, la negociació del govern espanyol no ha afectat en gran mesura l’esperit original del text, que recull un gran nombre d’idees essencials de Sarkozy. En especial, la creació d’una “política d’immigració selectiva” que permeti escollir els nouvinguts en funció de les necessitats econòmiques.

El pacte, que serà aprovat per la UE a l’octubre, també proposa un augment dels controls fronterers i de les expulsions, així com la unificació de criteris per a les demandes d’asil i la creació d’una nova política de cooperació amb els països d’origen.

Llengua i valors

Finalment, han desaparegut del document els esments al “contracte d’integració”, que remetia a la proposta electoral del Partit Popular espanyol. Malgrat això, el text definitiu a debat entre els Vint – i – set sí que demana l’adopció de “mesures específiques” per afavorir l’"aprenentatge de la llengua" i respectar la identitat i els valors fonamentals del país d’acollida, tal com volia Sarkozy.

Les “regularitzacions generals” a l’estil Zapatero queden oficialment prohibides, tot i que existirà la possibilitat de fer – ne “cas per cas” per raons econòmiques, i no només humanitàries com havia proposat França. El ministre Alfredo Pérez Rubalcaba va expressar ahir satisfacció amb el text final.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)