Chávez negarà petroli a qui faci fora immigrants

Avui, Redacció, 21-06-2008
Solana veu “desproporcionades” les amenaces
Garzón atribueix la directiva de retorn a "la imprevisió dels governs"

Fent gala dels seus estirabots, el president veneçolà, Hugo Chávez, no va trigar gaire a replicar a l'aprovació de la directiva per facilitar l'expulsió d'immigrants sensepapers aprovada dimecres pel Parlament Europeu. I ho va fer posant el dit a la llaga. Chávez no només va amenaçar de bloquejar les inversions europees al seu país, sinó que podria deixar de vendre petroli als països europeus que apliquin la llei de retorn. "No ens podem quedar amb els braços plegats", va increpar.

Poques hores després, l'Alt Representant de la Unió Europea, Javier Solana, va qualificar de "totalment desproporcionada" l'amenaça de Chávez de no vendre petroli a països que apliquin una llei que permetrà retenir fins a 18 mesos en centres d'internament els immigrants irregulars pendents d'expulsió.

Des de l'executiu espanyol, ahir es mirava de posar - hi vaselina i José Luis Rodríguez Zapatero es comprometia a explicar al cap d'Estat veneçolà la directiva de retorn, perquè hi ha hagut "moltes interpretacions que no tenen a veure amb la realitat". Zapatero també va expressar l'esperança que "la relació d'Europa amb l'Amèrica Llatina continuï sent positiva".

A Jaén, el magistrat de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, va considerar ahir que la directiva europea sobre immigració és "una regressió fruit del període de crisi en què ens trobem i fruit de la imprevisió de la majoria dels governs". El jutge també va abonar les paraules de Chávez dient que "es podien subscriure algunes afirmacions polint - les de la seva retòrica habitual".

Garzón va destacar que Europa camina cap a un model de tractament de la immigració que no és l'adequat i va qualificar de "molt preocupant" el que passa a Itàlia. De tota manera, es va mostrar confiat en el criteri del govern i va al·ludir a les paraules de la vicepresidenta Fernández de la Vega, que ahir expressava que el primer que haurà de fer el govern "és un esforç diplomàtic d'informació".

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)