Un mapamundi esquitxat de persones desplaçades

DIA DEL REFUGIAT

Avui, M.S., 18-06-2008

L’Assemblea General de les Nacions Unides va designar el 20 de juny com el Dia del Refugiat. Era l’any 2000 i, des de llavors, en gairebé un centenar de països es commemora la data amb diversos actes. Milions de persones repartides per tot el món responen a la definició de refugiat: “Persona que, tot i pertànyer per ciutadania a un Estat, n’ha hagut d’emigrar a conseqüència d’esdeveniments polítics i ha estat acollida en el territori d’un altre Estat, sense poder gaudir dels mateixos drets que els autòctons”.

El concepte de refugiat es va ampliar el 1967 per tal d’incloure – hi les persones que van haver de fugir a causa de la guerra o d’altres violències dins del seu país. Són els desplaçats. Tots els que han fugit de la pròpia terra desitgen que el refugiat sigui reconegut com a refugiat polític. Tan sols una línia fronterera, una legalitat, separa l’adscripció a l’estatus de refugiat o desplaçat.

La Revolució Russa

Per oferir assistència als refugiats de guerra europeus i asiàtics, l’ONU va crear l’Organització Internacional dels Refugiats (OIR), el 1946 . El 1951 va ser reemplaçada per l’actual Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR).

La primera acció internacional coordinada per refugiats es va organitzar a través de la Lliga de Nacions de l’Alt Comissionat per als Refugiats. La Comissió es va crear el 1921 per assistir aproximadament un milió i mig de persones que fugien de la Revolució Russa el 1917 i de la consegüent guerra civil, del 1917 al 1921, la majoria d’elles aristòcrates que fugien del govern comunista.

El 1923, el mandat de la Comissió es va ampliar per incloure – hi els més d’un milió d’armenis que van ser expulsats de Turquia entre el 1915 i el 1923, període en el qual es va produir el genocidi armeni.

Milions de persones que fugen a la força del seu hàbitat esquitxen el mapa mundial, tal com mostra la il·lustració d’aquesta informació. Segons dades del juny del 2007 de la CIA World Factbook, publicades a la xarxa per NationMaster.com, i de l’ACNUR, donades a conèixer ahir mateix, l’any passat hi havia gairebé 32 milions de refugiats o desplaçats arreu del planeta. Un nombre que creix dia a dia.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)