Coses que fem veure que no veiem

Avui, Salvador Cot / Director d'edicions / scot@avui.cat, 01-06-2008

Fins i tot el govern Berlusconi ha reculat, empès pel pànic social, i ha fet una excepció en la seva batalla contra els sense papers. Milions de famílies italianes de classe mitjana no poden prescindir de cap de les maneres de les immigrants que s’ocupen de la roba, de la neteja, dels nens, dels vells… En diuen les badanti (de badare: ocupar – se) i el ministre Roberto Maroni, de la Lliga Nord, ja ha anunciat que tindran un tracte especial i no seran expulsades.

A França, com explicava ahir Le Monde, un centenar d’aquestes dones han començat a organitzar – se i es manifesten regularment davant les institucions demanant que se les regularitzi. Són dones treballadores i valentes, perquè estan desprotegides i tenen poca defensa contra l’explotació. Cobren la seva feina en negre i no tenen dret de vaga. A més, contra qui la farien?

Tots coneixem aquestes dones. Sovint, tenen els fills en un altre continent per poder criar els nostres. Elles empenyen les cadires de rodes dels nostres vells. I nosaltres continuem autoconsiderant – nos progressistes, contra totes les evidències.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)