Immigrant és algú que truca a la porta del cel

Immigració

Avui, Sònia Pau, 30-05-2008

FRE · L’economista George J. Borjas defensa menys immigració i més preparada VISATS · Deu milions volen entrar als EUA cada any

Cansat de sentir que la immigració és dolenta perquè du molts problemes, però també fart d’escoltar que és bona perquè comporta molts beneficis econòmics, George J. Borjas, professor d’Economia de la Universitat de Harvard, va escriure un llibre de 418 pàgines que acaba amb una senyal d’alerta: “Tret que els EUA apliquin una política d’immigració prudent, tenim força números perquè la immigració s’acabi del tot. Això deixaria moltíssima gent – immigrants que podrien compartir el somni americà i que podrien fer que els nord – americans en sortissin beneficiats – picant eternament a les portes del cel”.

Borjas parla dels Estats Units, on cada any entren un milió d’estrangers amb papers i gairebé un milió més sense, i ho fa només des d’un punt de vista econòmic. “Només aquelles persones que arriben amb una bona formació i ocupen llocs de treball fins llavors descoberts són les que contribueixen a augmentar el nivell de productivitat del país”, va afirmar ahir a Barcelona en la presentació d’A les portes del cel (Proa), un llibre que als EUA es va guanyar l’etiqueta de polèmic i el seu autor la d’"antiimmigració", un qualificatiu que rebutja. “Jo – es defensa – he volgut veure la part positiva i la negativa”.

En definitiva, aquest economista conclou que amb l’entrada d’immigrants sempre hi ha algú que hi guanya, que són els empresaris que tenen treballadors amb sous més baixos, i algú que hi perd, els autòctons que hauran de competir per la feina amb els nouvinguts. Això és igual arreu del món i equiparable als Estats Units i a Europa.

La dificultat del somni americà

Borjas va advertir, de totes maneres, que la immigració, ni aquí ni allà, no es pot valorar només des del punt de vista econòmic, sinó que s’han de tenir en compte aspectes socials i culturals. I ho diu amb la seva mirada des dels EUA, on no s’han viscut, o com a mínim no han sortit a la llum, grans problemes socials, com sí que ha passat a França amb la visualització dels fills dels immigrants cremant milers de cotxes en forma de protesta. I ho diu des dels EUA, on 10 milions d’estrangers opten cada any a 40.000 visats d’entrada.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)