Augmenten les persones que recauen en la pobresa

COL·LECTIUS

Avui, Sònia Pau, 23-05-2008
Càritas alerta que la crisi econòmica i la precarietat laboral aboquen molta gent a sobreviure amb ajuts
El 56% d'usuaris de l'entitat són dones i el 79% estrangers

Les estadístiques i els estudis indiquen que cada vegada hi ha més famílies que no arriben a final de mes i els responsables de Càritas van dibuixar ahir el perfil de les persones més afectades per l'estretor econòmica: dones, mares soles, joves i estrangers. L'entitat va atendre l'any passat a Barcelona 27.120 persones, un 7% més que el 2006 i un 29% més que el 2004. La corba de persones ateses no deixa de pujar i no hi ha res que indiqui que la tendència de futur ha de canviar. Ben al contrari, el director de l'entitat, Jordi Roglà, va alertar que la situació és greu fins al punt que persones que ja havien fet un procés d'inserció tornen a caure en l'exclusió i tornen a demanar ajuda a Càritas.

"Es parla de desacceleració del sistema econòmic, però la realitat és que ens arriben persones víctimes de sectors en crisi", va exposar Roglà per reflectir que moltes persones pateixen greus problemes econòmics des de fa mesos. Els col·lectius majoritaris entre els atesos són les dones (56%) i els estrangers (79%), més concretament de l'Amèrica del Sud (37%).

Tot i no ser majoritaris, hi ha perfils que els últims anys es veuen obligats a acudir cada cop més a Càritas i altres entitats: dones joves soles amb fills a càrrec, persones que viuen de relloguer i persones grans amb pensions per sota del llindar de la pobresa. "Són col·lectius que queden al marge del sistema de protecció social", va constatar Roglà, que va insistir, un any més, en la situació preocupant que pateixen totes aquelles persones amb pensions no contributives (PNC) per sota del llindar de la pobresa.

És per això que Càritas Barcelona ha decidit fer un pas endavant i ahir va anunciar que complementarà els 343 euros de la PNC que cobren alguns dels seus usuaris fins a arribar als 544 euros, que és el mínim que necessita una persona per viure dignament. Se'n beneficiaran unes 150 persones de més de 65 anys que fa anys que són ateses als seus pisos o en unitats de convivència. "La dependència sistemàtica arriba a ser humiliant i volem que tothom pugui viure amb dignitat", va justificar. En definitiva, són persones que ja sobreviuen gràcies als ajuts de Càritas i, en lloc d'anar a demanar cada cop que estan amb l'aigua al coll, tindran una ajuda econòmica mensual.

Una altra mesura que va anunciar Roglà és la construcció d'una vintena de pisos socials a Barcelona gràcies a un acord amb l'Ajuntament. El difícil accés a l'habitatge i l'augment del preu dels lloguers van fer que més de la meitat de les ajudes econòmiques que va donar Càritas l'any passat (55%) estiguessin relacionades amb aquest tema.

El segon gran apartat d'ajudes van ser per a aliments (18,6%) i el tercer per a despeses relacionades amb la infància (15%), com ara bolquers, guarderies, activitats extraescolars i menjador.

Oportunitat perduda

Tot i que la pujada d'usuaris de les entitats és resultat d'una barreja de situacions, en destaquen quatre: l'increment del cost de la vida, l'augment de l'atur, la precarietat laboral i la feblesa del sistema de pensions. "Hem perdut una oportunitat històrica, perquè en tretze anys de creixement econòmic no s'ha aconseguit acabar amb la pobresa", va dir el director de Càritas.

Roglà va demanar a polítics i administracions que es posin les piles perquè, tal com s'ha fet amb el Consens Social per a la Immigració, s'acordi un pacte nacional per eradicar la pobresa. "El dèficit d'inversió més gran de la societat no és en infraestructures, sinó en les persones", va concloure.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)