La UE permetrà l'internament d'immigrants fins a 18 mesos

Avui, Albert Segura, 23-05-2008

POLÈMICA Els Vint – i – set pacten una llei d’expulsions que no garanteix assistència jurídica als sensepapers retinguts MÀ DURA Els repatriats no podran tornar a trepitjar territori de la Unió Europea durant cinc anys

Els immigrants que entrin sense permís a la Unió Europea (UE) podran ser retinguts fins a divuit mesos sense rebre assistència legal gratuïta i se’ls podrà prohibir tornar durant cinc anys. Tot i l’esbroncada del Parlament Europeu a Silvio Berlusconi per la seva mà dura amb els gitanos romanesos i mentre 200 sensepapers fan vaga de fam tancats en esglésies de Brussel·les, els ambaixadors dels Vint – i – set van aprovar ahir una polèmica legislació que fixa normes comunes per a l’expulsió de sensepapers i que ha disparat totes les alarmes de les organitzacions de defensa dels drets humans.

Si l’eurocambra i els ministres de Justícia i Interior de la UE donen el seu vistiplau, les policies europees podran tancar els sensepapers en centres de detenció fins a sis mesos, prorrogables fins a divuit, si l’immigrant en situació irregular i el govern del seu país d’origen “no cooperen” amb la repatriació. Això en el cas que no accepti marxar de forma voluntària en un termini d’entre set i trenta dies. Cada any, entre mig milió i un milió d’estrangers entren sense permís a la UE, on la Comissió Europea calcula que viuen uns 8 milions d’irregulars.

Sense advocat

La UE no garantirà que els retinguts rebin assistència jurídica completa i gratuïta i, finalment, dependrà de cada govern pagar o no un advocat que els defensi. Alemanya, Àustria i Grècia, entre altres, havien bloquejat l’acord les últimes setmanes per forçar la retirada de l’obligatorietat d’oferir aquest suport legal, al·legant el cost econòmic que comportaria. Només han acceptat que es faci una crida als governs a intentar que els immigrants “disposin de mitjans necessaris” per defensar – se però sense obligar – los a res.

Els menors no acompanyats també podran ser internats, quan sigui “el millor per al seu interès”, en un centre de detenció diferent del dels adults. I se’ls podrà expulsar de la UE, sempre lliurant – los a familiars, a un tutor o a una institució adequada. Dividida, l’eurocambra debatrà aquesta directiva al juny. Amnistia Internacional i el Consell Europeu de Refugiats alerten que la llei “minarà greument els drets fonamentals” dels immigrants i qualifiquen de “brusca i inapropiada” la prohibició de tornar a trepitjar la UE durant cinc anys. Si s’aprova, la directiva entrarà en vigor d’aquí a dos anys.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)