Espanya tem una allau de sensepapers per culpa d'Itàlia

Avui, Redacció, 23-05-2008
Madrid admet que la legislació antiimmigració adoptada per Roma l’"afecta clarament"
Brussel·les "reaccionarà" si detecta irregularitats en les noves disposicions italianes

El secretari d'Estat espanyol per a la Unió Europea (UE), Diego López Garrido, va manifestar ahir al govern italià el rebuig de la tipificació de la immigració il·legal com a delicte per por que aquesta mesura "desviï" cap a Espanya milers de sensepapers.

López Garrido va transmetre aquest missatge al seu homòleg italià, Andrea Ronchi, durant una reunió ahir a Madrid. En una roda de premsa conjunta, el secretari d'Estat de la UE va expressar el "respecte" per la decisió del govern Berlusconi de posar fre a la immigració clandestina, però va lamentar que les mesures adoptades per l'executiu italià, que preveuen penes de fins a quatre anys de presó per a extracomunitaris sense papers, no hagin estat precedides de "diàleg" i "reflexió" amb la resta de països membres de la UE.

López Garrido va admetre que l'enduriment de la legislació antiimmigració a Itàlia "afecta clarament" Espanya i altres països de l'entorn. A parer seu, considerar delinqüent un immigrant en situació irregular no és "proporcionat" i "no és la millor via" per resoldre problemes relacionats amb aquest àmbit.

Des de Bucarest, les autoritats romaneses van explicar que estan estudiant el nou paquet de mesures sobre política immigratòria italiana - que afecta directament milers de gitanos romanesos - i van advertir que denunciaran tota "deriva" amb relació a la legislació de la UE. "No deixarem passar" cap violació del cabal comunitari, va alertar el ministre romanès d'Exteriors, Lazar Comanescu. "Denunciarem els eventuals elements no conformes a la legislació europea al pròxim Consell de Ministres de Justícia de la UE del 6 de juny", va afegir Comanescu.

En la mateixa línia, el comissari europeu de Multilingüisme, el també romanès Leonard Orban, va anunciar que l'executiu comunitari "reaccionarà si constata problemes" en les disposicions adoptades pel govern de centredreta italià. "Per la UE, és inacceptable restringir la lliure circulació de persones per criteris d'ordre públic". Segons Orban, les mesures contra la immigració clandestina "han de ser proporcionades i plenament justificades".

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)