Brussel·les alerta contra les expulsions massives

Avui, Albert Segura, 17-05-2008

Màxima alerta a la Comissió Europea, que ahir es preparava per actuar contra el govern Berlusconi si viola les lleis comunitàries de lliure circulació de persones, i si els carabinieri no protegeixen els gitanos romanesos i búlgars dels atacs xenòfobs.

Brussel·les ha hagut de recordar a Itàlia que no pot expulsar a ciutadans europeus de forma massiva, sinó només cas per cas i per ordre d’un jutge, demostrant que suposa una amenaça per a l’ordre públic, la seguretat o la salut.

“Molt preocupat”, el portaveu de la Comissió Europea, Pietro Petrucci, va advertir a les autoritats italianes que l’executiu comunitari “està vigilant de molt a prop la situació”.

“Tenen dret a controlar les seves fronteres, a demanar el passaport a tothom, però si són ciutadans de la Unió Europea han de respectar el dret de lliure circulació de persones”, va explicar Petrucci a l’AVUI. Petrucci va reconèixer que la vicepresidenta del govern espanyol, Maria Teresa Fernández de la Vega, “té raó”.

El portaveu va condemnar els assalts als campaments de barraques i va exigir que “es castiguin d’acord amb les lleis, vinguin d’on vinguin”, com “qualsevol acte criminal”. Dimecres passat, el Parlament Europeu va aprovar una resolució avisant Berlusconi en aquest sentit.

Fet extraordinari

Itàlia, com la resta dels Estats de l’àrea Schengen, només podria tancar les seves fronteres de forma unilateral i urgent en cas d’un esdeveniment extraordinari, i tindria trenta dies per argumentar als altres vint – i – tres socis per què ho ha fet, van explicar fonts diplomàtiques espanyoles. França les va tancar després dels atemptats de Londres, el juliol del 2005, i Espanya, Itàlia i Alemanya, per exemple, van fer – ho avisant prèviament pel casament del príncep Felip i de les reunions del G8 a Gènova i Heiligendamm.

La normativa europea que permet l’expulsió de comunitaris que hagin comès delictes o que representin una amenaça per a la seguretat o la salut, així com dels que tres mesos després d’haver entrat en un Estat segueixin sense disposar dels recursos necessaris per viure – hi, es va aprovar el 2006, mesos abans de l’entrada de Romania i de Bulgària a la UE. Petrucci va recordar que qualsevol ciutadà de la UE que hagi estat expulsat té dret a recórrer judicialment l’expulsió.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)