El govern espanyol denuncia que Roma incita al racisme

Avui, Pere Gendrau, 17-05-2008
Fernández de la Vega acusa el govern italià de no respectar “la llei i els drets” dels estrangers amb la política d’expulsions
Assegura que la immigració és "necessària" sempre que sigui "legal i ordenada"

La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, va mostrar ahir el seu total desacord amb la política d'immigració que està posant en pràctica Itàlia tot i que els membres del nou executiu de Silvio Berlusconi encara no han aprovat el nou marc legal sobre la qüestió. No només això, sinó que va acusar Roma de fomentar el racisme amb el rumb que està emprenent.

Durant la roda de premsa posterior a la reunió del consell de ministres, Fernández de la Vega va assegurar ahir que no pot compartir les línies que el govern de Berlusconi vol posar en pràctica perquè no està a favor de "la violència, el racisme i la xenofòbia" i, per tant, no pot compartir el que està passant a Itàlia.

Les alarmes han saltat aquesta setmana després de la detenció de 383 persones per la policia italiana, de les quals 268 eren estrangeres i almenys 118 hauran d'abandonar el país perquè no tenen papers. A tot això s'hi ha d'afegir el malestar de Nàpols, on es van incendiar barraques de gitanos després que una dona, presumptament, intentés robar una criatura a la se - va mare.

Tot i que el nou govern italià encara no ha pres possessió, sembla que la policia ja ha detectat per on anirà la política d'immigració i ha decidit posar - se a la feina. És una política que, amb la influència de la Lliga Nord d'Umberto Bossi, aposta per les mesures dràstiques a l'hora de tractar els estrangers en situació irregular.

Davant d'aquesta nova línia, la vicepresidenta del govern espanyol va denunciar que vulnera "la llei i els drets" dels immigrants. Alhora, va defensar els nouvinguts, sempre que arribin en un marc "legal i ordenat", perquè es tracta d'un fenomen "necessari".

Acusacions d'ingerència

Després que l'ambaixador italià expressés la seva indignació davant el govern espanyol, hi va haver un contacte diplomàtic a Lima entre el ministre italià d'Exteriors, Franco Frattini, i el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. Frattini va donar per tancada la polèmica després de declarar que se sentia "satisfet" amb els aclariments rebuts, informa des de Roma Jordi Mumbrú.

Riccardo Bruno, del Partit Republicà Italià, adscrit a la majoria governamental, va respondre a De la Vega i va destacar: "Nosaltres no tenim la Guàrdia Civil que dispara als immigrants, com va passar el 2005 a Ceuta". I va recomanar a Madrid que dediqui els seus esforços a la "derrota d'ETA".

Itàlia dels Valors, que fa una dura oposició al govern de Berlusconi, va qualificar les declaracions de De la Vega d'"ingerència inacceptable".

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)