Fre a Berlusconi

Avui, Jordi Mumbrú, 17-05-2008

AVÍS El president Napolitano alerta el ‘premier’ que el canvi legal per facilitar l’expulsió d’Itàlia d’immigrants sense papers necessitarà el seu vistiplau per tirar endavant VATICÀ L’Església diu que el racisme “és pecat”

Els tocs d’atenció a la política contra la immigració clandestina que està fent el govern de Silvio Berlusconi ja no arriben només del Parlament Europeu. Ahir les veus que reclamen calma es van sentir més de prop. El president de la República Italiana, Giorgio Napolitano, va decidir intervenir i va recordar al nou primer ministre que la norma legal per a la seguretat que està preparant el govern haurà de passar pel Parlament. I després, per les seves mans.

L’equip de ministres de Silvio Berlusconi vol endurir la legislació contra la immigració, a la qual culpen de tots els problemes de seguretat del país. Volen considerar delicte el sol fet de ser un immigrant sense papers, limitar els permisos de residència i expulsar els immigrants que no tinguin feina ni casa. La voluntat del govern italià, on hi ha ministres racistes que ni tan sols se n’amaguen, és incloure en el paquet els gitanos romanesos, encara que siguin europeus.

Per decret

A més, per aprovar els canvis de la llei ho volen fer a través d’un decret, per accelerar la seva aplicació i evitar passar pel Parlament i per les mans del cap d’Estat. Segons el diari italià Corriere della Sera, Napolitano va dir que només es podrà incloure dins del decret el que sigui realment urgent i que el gruix de mesures hauran de passar pel Parlament i per ell, que pot exercir el dret de veto.

L’Església també va voler dir – hi la seva. Enmig d’aquesta polèmica, el papa Benet XVI va fer un discurs reclamant als governs que fomentin el reagrupament familiar dels immigrants, és a dir, que promoguin l’acollida dels nouvinguts. A més del Sant Pare, també es va sentir la veu de destacats capellans recordant que “qualsevol forma de racisme és pecat”.

Reunió amb Veltroni

Mentre el cap de l’Estat i l’Església demanaven calma, els ministres que han de redactar la nova llei es van reunir amb Berlusconi, que hores abans havia tingut una “trobada constructiva” amb Walter Veltroni, el líder de l’oposició, per parlar sobre futures reformes al país. Els ministres, en sortir de la reunió, van subratllar que estan en contra dels atacs que han patit aquests dies poblats gitanos de Nàpols amb còctels Molotov. En altres ciutats del país com Milà també s’han tirat ampolles incendiàries contra negocis romanesos.

El ministre de Defensa, Ignazio La Russa, que fa uns dies deia que l’exèrcit hauria de sortir al carrer per defensar els italians de la delinqüència, va informar ahir que els centres d’acollida es diran centres d’identificació i expulsió.

Batudes contra gitanos

La policia va continuar ahir fent batudes als diferents poblats de gitanos a Itàlia, buscant gent sense documentació o amb antecedents o amb droga. La nova llei també haurà d’endurir la pressió contra la Màfia, tot i que d’aquest tema a Itàlia no se’n parla.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)