Batuda policial a Itàlia contra la immigració clandestina

Avui, Jordi Mumbrú, 16-05-2008
Les forces de seguretat arresten en un sol dia 383 persones, la majoria estrangers, amb l’ajuda d’agents romanesos
El govern Berlusconi demostra la mà dura expulsant del país mig centenar de sensepapers

La policia ha mogut fitxa. Els agents italians van fer ahir diferents batudes i van detenir 383 persones. De totes elles, 268 són estrangeres i almenys 118 hauran d'abandonar el país perquè no tenen la documentació en regla.

L'operació policial no podia ser més oportuna. Arriba l'endemà que els gitanos romanesos de Nàpols abandonessin els seus campaments i sortissin cames ajudeu - me perquè els autòctons els volien apallissar, i un dia abans que el ministre de l'Interior, Roberto Maroni, presenti les noves mesures contra la delinqüència a Silvio Berlusconi, primer ministre del país.

Aquesta nova llei, que ha aixecat polèmica fins i tot al Parlament Europeu, s'ha d'aprovar dimecres que ve, en el primer consell de ministres del nou govern.

Traficants i proxenetes

Els detinguts d'ahir estan acusats de tràfic de drogues, proxenetisme i altres activitats il·lícites, segons la policia. L'operació es va dur a terme simultàniament a diferents punts d'Itàlia i va comptar amb l'ajuda de la policia de Romania. De tots els detinguts, 53 ja no són al país, perquè no tenien documentació. La policia els va acompanyar fins a la frontera i els va expulsar ahir mateix. El mateix passarà amb 65 més, que ara es troben en un centre d'internament.

Dels detinguts estrangers, segons la policia, 50 són marroquins, 32 romanesos, 25 tunisians, 18 nigerians, 16 egipcis, 16 serbis, 14 albanesos i 97 d'altres nacionalitats.

Les detencions hauran de servir per calmar els ànims dels italians que acusen els immigrants, sobretot els gitanos romanesos, de tots els seus mals.

A Nàpols ja hi ha hagut incidents de veïns contra els gitanos durant aquesta setmana i es tem que es puguin estendre a altres ciutats. A la província del Laci, la capital de la qual és Roma, hi ha més de 10.000 gitanos, principalment romanesos que viuen en campaments i també un fort moviment d'extrema dreta. En el passat, alguns d'aquests camps ja van rebre atacs amb còctels Molotov com els que han patit aquests dies els de Nàpols.

Ciutadans de la UE

La llei que prepara el govern vol facilitar encara més la feina de la policia. L'objectiu inicial del text és considerar delicte que l'immigrant no tingui documentació, a més de poder expulsar també aquells que no tinguin feina o pis i hagin comès algun delicte. Aquest punt inclou també els ciutadans romanesos, que pertanyen a la UE.

El Parlament Europeu ja ha avisat que la lliure circulació dels ciutadans comunitaris és "un dret fonamental" i que no tolerarà una llei italiana que vulneri aquest text.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)