CDC inclou la independència en la seva aposta pel dret a decidir

Avui, Lluís Bou, 16-05-2008

SOBIRANISME La ponència central del congrés afirma que el nou plantejament incorpora “totes les opcions”, si bé sempre caldran majories reforçades FINANÇAMENT Apostarà pel concert en la pròxima renegociació

CDC inclou per primera vegada la independència de Catalunya dins del dret a decidir, segons assenyala la ponència central del congrés convergent. L’AVUI ha tingut accés als quatre textos, coordinats per Francesc Homs, Lluís Coromines, Meritxell Borràs i Maite Fandos, que aposten per un sobiranisme amb vocació de centralitat i un plantejament ideològic social – liberal que gravita en el centreesquerra.

La ponència base, dedicada a la refundació del catalanisme, precisa que “el dret a decidir del poble de Catalunya inclou totes les opcions possibles” i no té més límit que “aquell derivat de la falta de suport democràtic”. “En aquest sentit, CDC no renuncia a cap plantejament, ni de present ni de futur”, afegeix amb rotunditat el text, mentre recorda que tant el partit com el Parlament català han defensat l’autodeterminació.

La ponència situa l’estratègia de CiU en uns paràmetres que superen el pujolisme. El dret a decidir passa a ser l’eix de la nova política del partit, però el text insisteix a moure aquest debat en uns paràmetres realistes. La condició per aplicar – lo serà a partir d’una majoria social reforçada, i per tant en primer lloc sobre matèries en què aquest consens ampli existeixi. La ponència cita de manera explícita el finançament i les infraestructures. Però per primer cop incorpora el màxim.

El text fixa un nou catalanisme que dóna per superada la regeneració espanyola i la voluntat de pedagogia, així com conceptes com la pervivència de la nació, la recuperació de l’autogovern i el progrés dels catalans. Considera aquests conceptes assolits, i es planteja la denominada Catalunya global (a la UE i a la Mediterrània), un contracte social per a la integració de la immigració, un nou Estat de benestar i la sostenibilitat.

La ponència també replanteja el que ha de ser el finançament català i proposa que en la propera negociació, d’aquí a cinc anys, Catalunya pressioni per un model de “concert fiscal català”. CDC reclamarà en aquesta línia la “cessió completa de la totalitat dels tributs suportats a Catalunya”, tal com establia el projecte d’Estatut aprovat pel Parlament.

Una última conclusió és que CDC impulsarà una declaració de principis sobre la refundació del catalanisme buscant el consens amb les altres forces catalanistes: ERC i ICV.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)