Els EUA admeten demandes a empreses per l'apartheid

Avui, Redacció, 13-05-2008

El Tribunal Suprem dels Estats Units va autoritzar ahir la interposició de demandes de víctimes de l’apartheid per valor de 400.000 milions de dòlars (258.000 milions d’euros) contra una cinquantena de multinacionals per connivència amb el règim racista sud – africà. El màxim òrgan judicial nord – americà revocava, d’aquesta manera, la decisió d’un jutge federal de Nova York que havia rebutjat anteriorment les demandes perquè va considerar que no tenia jurisdicció sobre aquest afer.

La resolució d’ahir no suposa que el Suprem hagi avalat les demandes, ja que la decisió judicial es va prendre sense prou quòrum perquè quatre dels nou membres d’aquest òrgan judicial no van poder participar en la votació pels seus vincles amb les empreses demandades. El sol fet que les demandes puguin tirar endavant, però, va ser rebut amb una gran alegria pels grups reprimits per l’apartheid.

“Estem encantats. És una victòria i estem molt, molt contents”, va dir Shirley Gunn, un membre d’una organització pro drets humans sud – africana, torturat pel règim racista, que representa 36.000 persones. Les víctimes van basar les seves demandes en la llei sobre greuges estrangers.

Entre les empreses demandades per la seva actuació entre els anys 1948 i 1994 hi ha les petrolieres BP, Exxon Mobil, bancs com Citigroup, Deutsche Bank AG i UBS AG, i multinacionals com IBM, General Motors i Ford.

El govern dels EUA i diversos grups empresarials han anunciat que recorreran el dictamen.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)