Una agressió feixista mortal enfronta els polítics a Itàlia

Avui, Jordi Mumbrú, 06-05-2008

Cinc joves feixistes de Verona (nord) van apallissar brutalment un noi que s’havia negat a donar – los una cigarreta, l’1 de maig passat. L’agredit, Nicola Tommasoli, va quedar en coma però ahir el seu estat de salut va empitjorar i va morir a l’hospital. Els principals sospitosos ja han sigut identificats i tres d’ells, detinguts. El primer es va entregar l’endemà dels fets i ahir la policia va detenir els altres dos. Encara falta trobar dos agressors més, que podrien haver fugit a Àustria. Tots són de bona família, tenen menys de 20 anys i estan vinculats a grups d’extrema dreta italians, com Força Nova. Són també seguidors de l’equip de futbol de la ciutat. Alguns mitjans de comunicació italians informaven ahir que la banda es dedicava a pegar els “diferents”, és a dir, immigrants, seguidors d’altres equips de futbol i fins i tot gent que no vestís correctament, segons el seu criteri.

L’agressió s’ha convertit de seguida en una arma política que ha obert un important debat al país. El líder del centreesquerra, Walter Veltroni, va dir que tot plegat és molt “inquietant” i que es tracta d’una acció “de tipus neofeixista, que ni pot ni ha de ser infravalorada”. Però no tots els polítics ho veuen de la mateixa manera. El nou alcalde de Roma, Gianni Alemanno, amb passat feixista, va condemnar l’atac però deixant clar que “hi ha extremistes tant a la dreta com a l’esquerra”.

L’alcalde de Verona, Fabio Tosi, en canvi, va dir que no hi ha absolutament cap rerefons polític i que als agressors només se’ls pot considerar “idiotes”. Alessandra Mussolini, del Poble de la Llibertat, també va negar que hi hagi cap connotació política darrere de l’agressió.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)